Zdravé stravování, které vás nastaví správným směrem a navíc zhubnete přebytečná kila

 Zdraví 
23. září 2021 07:24 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nízkosacharidová dieta má hodně benefitů Pixabay
Diet existuje obrovské množství, jenže ne vždy vám pomohou opravdu zdravě zhubnout a ještě si váhu udržet. Naopak drtivá většina z nich vede k obávanému jojo efektu a o prospěšnosti zdraví ani nemluvě. Pokud chcete zdravě jíst, dlouhodobě udržet na uzdě návaly přejídaní nebo jen shodit pár posledních kilogramů, vyzkoušejte nízkosacharidové stravování.

Nízkosacharidové stravování můžete znát také pod anglickým výrazem Low-carb nebo také zkratkou LCHF, tedy Low-carb High Fat. Toto stravování stojí na výrazném snížení příjmu sacharidů a naopak zvýšeném příjmu zdravých tuků. Bílkoviny zůstávají v běžných číslech.

Jde o jednu z nejoblíbenějších diet, kterou mají rádi jak sportovci, tak třeba lidé s různými typy onemocněními a také mnoho světových celebrit, například Megan Fox, Mick Jagger, Gwyneth Paltrow a další. Výsledky některých studií dokonce ukazují, že je tento způsob stravování vhodný i pro lidi, kteří trpí refluxní chorobou jícnu, Crohnovou nemocí nebo diabetem. Vždy je ale v těchto případech potřebný dohled nutričního terapeuta či lékaře.

Nejde o klasickou keto dietu

Hodně lidí si myslí, že nízkosacharidové stravování spočívá v přísné keto dietě, což je ovšem omyl. U keto diety se příjem sacharidů snižuje na minimum (max. 40-50 g denně), společně s tím se snižuje i příjem bílkovin a většinu celkového příjmu tvoří tuky. V důsledku nedostatku energie ze sacharidů se začne v krvi zvyšovat množství ketolátek. Tento stav nazýváme ketóza.

Celkové denní množství energie u keto diet je většinou velmi nízké a ne každému vyhovuje. Velkou nevýhodou je také to, že keto diety může dodržovat úplně každý bez jakéhokoli odborného dohledu. Pro toho, kdo například trpí nějakým onemocněním, to může být velmi rizikové. Všeobecně platí, že nevhodně zvolená dieta může přivodit zdravotní problémy i tomu, kdo byl doposud zdravý. Proto je dobré, mít stravování nastaveno odborníkem.

Rozdíl mezi keto dietou a Low-carb stravováním

Hlavní rozdíl mezi keto dietou a nízkosacharidovou Low-carb dietou je v příjmu sacharidů. Ten je v případě nízkosacharidového stravování nižší než u průměrné západní diety, ale rozhodně je vyšší než u keto diety. Množství sacharidů není jednoznačně stanoveno. Obecně se za nízkosacharidové diety považují ty, které obsahují méně než 45 % sacharidů z celkového energetického příjmu. Při celkovém denním příjmu 8000 kJ to odpovídá asi 200 g sacharidů na den. Příjem sacharidů ale může být i nižší, občas se uvádí rozsah 50-150 g.

Takže i když jsou obě diety založené na nižším příjmu sacharidů, keto dieta je daleko přísnější, náročnější a dlouhodobě hůře udržitelná. Někomu ale může perfektně vyhovovat.

Jídlům v prášku se vyhněte

Pamatujte si, že vždy je lepší poskládat si jídelníček z klasických kvalitních potravin a „jídlům v prášku“ se  vyhýbejte. Možná mnohé napadne, že připravovat si nízkosacharidovou dietu bude časově náročné. Na nízkosacharidové dietě ovšem není nic složitého. Stačí si vybírat kvalitní, jednoduché potraviny. Kdo se ale nechce zdržovat přemýšlením o vhodných a nevhodných potravinách nebo jejich přípravou a touží si pochutnat na kvalitním a dobrém jídle i výborných nízkosacharidových dezertech, může si nechat speciálně upravenou stravu dovážet v krabičkách. Pokud se však pro tuto variantu rozhodnete, určitě se vyplatí pečlivě vybrat dodavatele. Jako u všech služeb jsou i mezi dodavateli nízkosacharidového stravování velké rozdíly.

Klíč k úspěchu

Zdravá strava je k dosažení fyzické i psychické spokojenosti klíčová. Ač si to mnoho lidí stále neuvědomuje nebo nechce přiznat, dlouhodobý přínos stravování je neoddiskutovatelný a je i jednoznačně měřitelný na postavě. Klíčem k úspěchu je čerstvé jídlo bez konzervačních látek a dalších aditiv. Pro udržitelnost je dobrá také pestrost a chuť hotových pokrmů. 

Bez lepku a bez cukru, na základě úspěšných dietologických principů

"Správné množství, výživová vyváženost, pravidelnost a samozřejmě i ověřený původ kvalitních surovin, stejně jako šetrná příprava pokrmů a pestré chutě, které neomrzí, hrají zásadní roli. Na tom všem si zakládáme,“ poznamenal marketingový manažer konceptu MyChef Kitchen Ondřej Karanský. Denně proto nabízejí kompletní menu o 5 chodech v různých kalorických variantách. Jídla připravují v den rozvážky, což je u krabičkových "diet" naprosto ojedinělé. „Vaříme pouze z čerstvé zeleniny. Cukr a lepek, který nepoužíváme, nahrazujeme vždy zdravou variantou, a především většinu pokrmů připravujeme od základů, abychom nabízeli kvalitní jídlo bez GMO, aditiv a konzervantů,“ dodal Karanský. Jídlo je navíc servírováno v krabičkách z přírodních materiálů. Rozložitelný obal pak jednoduše dáte do bioodpadu nebo kontejneru na papír. 

Zdroj: mayoclinic.org, healthshots.com, mychef.kitchen.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve