Těhotenství v pozdějším věku je čím dál tím běžnější. Má svá úskalí, ale také celou řadu výhod

 Zdraví 
11. října 2021 09:30 / Kateřina Kofroňová
  2
📷
3 fotografie v galerii
Těhotenství je pro ženu nejkrásnějším obdobím v životě Pixabay
Dříve bylo obvyklé, že se ženy stávaly maminkami mezi dvacátým a třicátým rokem života. V dnešní době je však stále běžnější, že mají ženy první dítě v pětatřiceti a mnoho z nich dokonce rodí děti i ve čtyřiceti letech či později. Ve věku, kdy naše babičky už byly nějakou dobu babičkami. Pojďme se podívat na hlavní výhody, ale i nevýhody těhotenství ve zralém věku.

Obvykle je za nejlepší věk pro první dítě považováno dvacet až třicet let. Co ale, když v této době zkrátka necítíte, že chcete mít děti a představa, že je z vás máma, je vám naprosto cizí. Nebo naopak už děti máte, odrostly vám a vy chcete znovu zažít pocit, kdy vás vaše malé dítě potřebuje jako nikoho na světě.

Co všechno byste měla vědět, pokud ve čtyřiceti nebo i padesáti letech zatoužíte mít své první nebo další dítě? Jaká je pravděpodobnost otěhotnění, jaká jsou rizika těhotenství, ale i porodu a jaké hlavní výhody toto pozdní mateřství nabízí?

Výhody mateřství 40+

Možná jste mateřství odkládala, protože dnešní svět nabízí tolik možností. Chtěla jste studovat, cestovat a užít si života, lépe poznat sama sebe nebo to někam dotáhnout v práci. Získala jste tedy nejspíš finanční nezávislost, viděla jste kus světa a v práci si vás považují. Jste také mnohem zkušenější než mladé maminky, a svému dítěti tak budete schopna odpovědět na nejrůznější otázky, poradit mu v životě a pomoci mu později stanovit jasný směr. Také je pravda, že vyzrálejší ženy si mateřství více užívají, jelikož už tolik nepodléhají stresu a berou život s větší lehkostí.

Navíc, pokud už nějaké děti máte, je výhodou, pokud si k nim po deseti či patnácti letech pořídíte dalšího potomka, jelikož kombinace starších a mladších dětí umožňuje těm dříve narozeným převzít aktivnější roli v péči o malého sourozence a je pravděpodobné, že si mezi sebou vybudují hezký vztah a naučí se zodpovědnosti.

Rizika, která nepodcenit

Je ovšem také potřeba zvážit rizika, které se pozdějšího těhotenství mohou týkat. Především je potřeba k němu od počátku přistupovat jako k vysoce rizikovému a přizpůsobit mu své chování.

Některá rizika těhotenství v pozdějším věku:

  • nižší pravděpodobnost otěhotnění
  • preeklampsie
  • těhotenská cukrovka
  • mimoděložní těhotenství
  • vyšší riziko císařského řezu, potratu či mrtvě narozeného dítěte

Možná rizika pro plod

  • nízká porodní váha
  • vyšší riziko Downova syndromu
  • vrozené vady
  • poruchy učení v pozdějším věku

Jaké bude vaše těhotenství

Jak tělo stárne, je pro něj probíhající těhotenství mnohem náročnější než pro tělo mladší ženy. Můžete být proto ještě více náchylná k těhotenským nepříjemnostem, jako jsou únava, nevolnosti, bolest kloubů, oteklé nohy či celková podrážděnost. Také si musíte uvědomit, že vaše těhotenství bude mnohem bedlivěji sledováno než těhotenství mladší rodičky.

Pokud se však už blížíte padesátce, konzultujte vždy vaše rozhodnutí otěhotnět se svým ošetřujícím lékařem. Ten ví nejlépe, zda existují nějaké další faktory, které by mohly vašemu těhotenství a následnému porodu přitížit. Také jsme psali: Jak poznáte, že jste těhotná, aniž byste si udělala těhotenský test.

Zdroj: healthline.com, webmd.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod