Mořský kolagen je stále oblíbenějším doplňkem stravy. Posvítili jsme si na jeho účinky
Ale stejně jako v případě jiných forem bílkovin se vedou debaty i o nejlepších zdrojích kolagenu. Mořský kolagen, jak název napovídá, pochází výhradně ze zdrojů žijících v moři, jako jsou rybí šupiny, kůže a kosti. A jeho popularita strmě stoupá.
"Kolagen je jedním z hlavních stavebních kamenů kůže, kostí, šlach, vazů, svalů a cév," vysvětluje Taylor Wallace, vědecký odborník na potraviny a asistent na katedře výživy a potravinářských studií Univerzity George Masona. V těle je 28 typů kolagenu. Výzkum ukazuje, že přirozeně ztrácíme kolagen v důsledku stárnutí a dalších faktorů, takže myšlenka, že bychom mohli ztracený kolagen nahradit externími zdroji, zní opravdu dobře. "Protože je kolagen součástí podpůrných struktur v kůži, jeho nedostatek může přispět k tvorbě vrásek a ochabnutí pokožky," říká lékařka Melina Jampolis.
Jaké jsou výhody mořského kolagenu pro zdraví?
Zatímco tzv. léčba kolagenem začala v oblasti péče o pokožku, protein není vhodný pro topické aplikace, protože je příliš velký na to, aby pronikl pokožkou. To je důvod, proč některé formulace používají kolagenové peptidy nebo hydrolyzovaný kolagen, který byl částečně rozebrán. To je podobné tomu, co se stane, když jíte kolagen. Protein se štěpí na aminokyseliny, které cirkulují ve vaší krvi, a někteří odborníci se domnívají, že tyto cirkulující vedlejší produkty kolagenu mohou signalizovat kůži, aby zvýšila produkci nového kolagenu. Zda je to ale skutečně tak a jak efektivní to je, stále není jasné.
Výzkum z loňského roku zjistil, že kolagenové peptidy působí jako antioxidanty k potlačení poškození volných radikálů a zánětů (oba jsou spojeny s chronickými chorobami a stárnutím) v kožních buňkách. V další malé studii 50 žen ve věku 45 až 60 let užívalo 10 gramů doplňku z mořského kolagenu po dobu 12 týdnů a mělo 35procentní redukci vrásek ve srovnání se skupinou, která užívala placebo prášek. Rovněž se u nich zlepšila míra pružnosti, hydratace a pevnosti pokožky.
V další studii 120 lidí užívalo doplněk obsahující hydrolyzovaný rybí kolagen, vitaminy, antioxidanty a sloučeniny jako glukosamin a v porovnání s těmi, kdo užívali placebo, u nich došlo ke zvýšení pružnosti pokožky o 40 procent a ke 43procentnímu snížení bolesti kloubů a 39procentní lepší pohyblivost kloubů. Zatím ale není potvrzeno, že za ty skvělé výsledky může skutečně jen a pouze mořský kolagen.
Přesto. Jaký je rozdíl mezi kolagenem a mořským kolagenem?
Běžný kolagen, který znáte jako různé doplňky stravy, je tradičně vyráběn ze zdrojů skotu, zatímco mořský kolagen pochází z ryb. "Mnoho lidí se pokouší odklonit se od živočišných produktů, jako je červené maso, a vědí, že ryby jsou zdravější, takže se spotřebiteli jeví jako lepší zdroj kolagenu ve srovnání s kravskou nebo vepřovou kůží a kostmi," říká doktorka Jampolis.
Ale to, zda je mořský kolagen skutečně lepší, je však stále zdrojem diskusí. Na chemické úrovni je mezi nimi malý rozdíl. "Molekuly kolagenu jsou strukturálně podobné, bez ohledu na zdroj, ze kterého jsou odvozeny," říká Jampolis. Existují určité důkazy, že různé zdroje poživatelného kolagenu mohou působit na různé typy kolagenu v těle. Bylo zjištěno, že hovězí kolagen zvyšuje kolagen v kůži, zatímco mořský kolagen zase ty druhy kolagenu, které se nacházejí v chrupavkách, ve strukturách očí a v obratlových ploténkách. Dále čtěte: Kyselina hyaluronová může pleť naopak vysušovat. Klíčová je správná aplikace.
Zdroj: Everyday Health.