Jak pravidelně čistit cévy od plaku a vyhnout se infarktu či mozkové mrtvici

 Zdraví 
06. listopadu 2021 13:25 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dobře průchodné cévy jsou základem lidského zdraví Pixabay
Nemoci způsobené ucpáváním cév patří mezi základní civilizační nemoci. Ať jde o infarkt či mrtvici, ale i další potíže. Dá se s aterosklerózou něco dělat? Máme podrobnější informace.

Ateroskleróza vzniká postupným ukládáním plaku na stěně cév. Snižuje se jejich průchodnost a nakonec může dojít i k ucpání některé cévy, což způsobí závažný zdravotní stav. I snížené množství protékající krve vede k horšímu okysličování tkání, což má opět negativní účinky na naše tělo.

Tuky a oleje

Velmi důležitou součástí boje proti ucpávajícím se cévám patří strava. Jestliže budeme jíst pokrmy plné nezdravých tuků, budeme mít na problém zaděláno. Zejména je problém s nasycenými mastnými kyselinami. Sem patří i sádlo, lůj, tučné maso, tučné mléčné výrobky, kokosový i palmový tuk. V přiměřeném množství tyto potraviny škodit nemusí. Jde i o to, že se například sádlo nepřepaluje tak snadno, takže se hodí pro smažení více než slunečnicový olej. Nejhorší jsou ovšem trans tuky. Je třeba se proto vyhnout jídlu z fast foodů, nekvalitním čokoládám, sušenkám, smaženým koblihám z obchodu a dalšímu podobnému zboží. Nevhodné jsou i všechny náhražky másla na pečení.

Tuky jsou ale pro správné fungování těla potřeba. Musí se ale jednat o tuky nenasycené. Nepřekvapí nás, že je vhodné používat kvalitní olivové oleje, ale také oleje z avokáda, lnu, konopí či některých ořechů. Optimální je používat oleje za studena a přidávat je do salátů či hotových jídel. Velmi důležité jsou omega-3 mastné kyseliny. Najdeme je například v kvalitních rybách.

Alkohol a kouření

Ačkoliv existují studie, které ukazují, že naprostí abstinenti mají poněkud vyšší pravděpodobnost výskytu kardiovaskulárních chorob v porovnání s mírnými uživateli alkoholu, hranice je velmi tenká. U zdravých osob by se snad dala obhájit jedna sklenka jako denní maximum, ale i tak může být pravidelná konzumace riziková a na škodu zase z jiných důvodů. Pokud chcete mít zdravé cévy, měli byste se raději alkoholu vyhnout úplně. Bude-li to společensky potřebné, výjimečně jedna sklenka vína nebude problém, nemáte-li jiné nemoci. Kouření je ale naprosto vyloučené.

Česnek

Jednou z nejlepších potravin, které si můžete dopřávat na vaše cévy, je česnek. Asi už jste slyšeli, že česnek pomáhá snižovat krevní tlak. Smysl má ale hlavně dlouhodobé užívání, protože pak se projeví schopnost česneku nejen bránit ukládání nánosu plaku v cévách, ale dokonce jeho schopnost odbourat i ten stávající. Znamená to, že změna jídelníčku od tučných produktů k zeleninovým salátům s česnekem a kvalitním olivovým olejem může být právě tou změnou, která rozhodne o vaší budoucnosti a o vašem zdraví.

Vitaminy a lutein

Důležitou součástí zdravé stravy by měly být vitaminy. Jde o jejich přirozený příjem v potravě. Zejména se uplatní listová zelenina, ořechy, libové maso, vejce. Soustředit byste se měli na vitamin B6, B12 a vitamin C. Podle některých názorů je potřeba ještě přidat kyselinu listovou, tedy B9, abychom drželi na uzdě hladinu homocysteinu. Více jsme o tom psali zde. Jiní tvrdí, že hladina homocysteinu až tak velký význam nemá. Užívání těchto vitaminů ale určitě můžeme doporučit. Lutein najdeme v zelenině a ovoci. I proto má být listová zelenina, papriky, mrkev, zelí či podobné produkty na denním pořádku.

Pohyb

Cvičení je pro zdravé cévy velmi důležité. Svůj podstatný přínos má, pokud máte denně alespoň 30 minut intenzivního pohybu. Může jít o rychlou chůzi. Smysl má každé vyběhnutí schodů. Máte-li určitý pohyb i v rámci zaměstnání, je to jen dobře. Snažte se zařadit pohyb i tak, že budete chodit nakupovat pěšky či na kole. Vyberte si sport podle vlastních preferencí, aby vám byl pohyb příjemný a rádi jste se k němu vraceli.

Zdroje: Wikiskripta, CelostniMedicina.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod