Koření je nejen chutné, ale také zdravé. Ke své škodě některé druhy nevyužíváme tak často
Koření samozřejmě existuje mnoho druhů. Prakticky každé koření má i nějaký zdravotní přínos. Ale některé druhy jsou v oblasti zdraví účinnější, než si myslíme.
Bílý pepř
Zatímco klasický černý pepř, který se získává ze stejné rostliny, ale z dozrálých plodů, používáme běžně, bílý se ještě takového rozšíření nedočkal. Přitom má jemnější chuť a hlavně nenápadnou barvu, která se tím pádem hodí i tam, kam bychom černý pepř dát nemohli. Vedle toho jde ovšem o koření se silným močopudným účinkem, takže zbavuje organismus přebytečné vody. Umí také pomoci při nadýmání, protože zlepšuje metabolismus a pomáhá uvolňovat více žluči, což významně zlepšuje naše trávení.
Fenykl
Většina z nás zná fenyklový čaj pro děti, případně pro kojící matky. Opravdu tento účinek je osvědčený a léty vyzkoušený. Fenyklový čaj mohou i nejmenší děti a maminky profitují i ze zlepšené laktace. Už méně často se počítá s tím, že problémy s nadýmáním řeší i nám dospělým, Vedle toho jde o zajímavé koření do různých salátů, na ryby, ale i do omáček, dezertů i polévek. Stačí se jen trochu rozhlédnout po neotřelých receptech a najdete řadu možností. Současně s novou chutí podpoříte i své zdraví.
Anýz
U nás je anýz spojen hlavně se sušenkami a anýzovým likérem. Jeho použití je mnohem širší. Hodí se i do kompotů, koláčů, salátů a omáček. Co je ale podstatnější, anýz má skvělé účinky na naše zažívání, protože podporuje produkci trávicích enzymů. Vedle toho působí proti parazitům. I anýz pomáhá zlepšit laktaci. Hledejte proto nové recepty, abyste přirozeným způsobem posílili své zdraví a zlepšili trávení.
Badyán
Koření v podobě osmicípé hvězdice se proslavilo hlavně svou přítomností v punči. Ale používat jej lze na mnoho jiných způsobů. Nebojte se jej použít i na maso, ryby či dokonce mořské plody. Patří do vánočního pečiva a likérů. Jeho zdravotní účinky míří hlavně na dýchací cesty, protože uvolňuje hleny. Zbaví vás ale i revmatických bolestí nebo stavů koliky.
Kardamom
Koření, které se u nás běžně neužívá, ale v některých kuchyních je doslova nutné. Mezi ně patří například kuchyně indická. Kardamom se ale přidává i do kávy. Setkat se s tím lze všude v arabském světě. Rozhodně se poohlédněte po receptech, které vám nasměrují toto koření do koláčů, polévek, rýže, zeleninových jídel a dalších kulinářských zázraků. Nesmí se to s ním přehánět, ale v rozumném množství podporuje trávení, má antiseptický účinek a působí močopudně. Někdy se soudí, že je i afrodiziakem. Existuje ale řada dalších druhů, příkladem může být i starší článek zde.
Zdroje: Wikipedia, Vimcojim.cz.