Pokud máte plné tělo kousanců a od komárů to není, mohou být od roztočů. Rady, jak s nimi účinně a efektivně zatočit

 Zdraví 
20. října 2021 07:48 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
V jedné matraci žijí až dva miliony roztočů Pixabay
Máte plné tělo kousanců a od komárů ani mravence to není? Mohou za tím být roztoči. Je nutné podotknout, že s roztoči jste žili, žijete a žít budete. Jsou opravdu v každé domácnosti, jejich samotný výskyt nesouvisí s čistotou. S uklízením a čistotou souvisí ale jejich množství. Co s tím?

I když roztoče nevidíte, věřte, že bydlí i u vás. Bydlí posteli, peřině, kobercích, lůžkovinách nebo v nábytku. Jejich migrace je podpořena tím, že lidé často cestují, a tak si mohou s sebou přivézt nebo naopak odvézt nějakého nechtěného návštěvníka. Navíc někteří z nich mohou i kousnout.

Až dva miliony v matraci

Roztoči jsou velmi malí. Jejich velikost se pohybuje od 0,2 do 1 mm a jsou to příbuzní pavouků a klíšťat. Vyhovuje jim vlhko, teplo a tma - místa, kde mají dostatek potravy, kterou je pro ně odumřelá kůže. Teď se nelekněte, ale v jedné jediné matraci žijí až 2 miliony roztočů. Během dne bývají ukrytí v matraci, ale jakmile je noc, přesunou se na povrch a hledají potravu. Nad ránem zase zalezou, ale  zůstávají po nich výkaly a svléknuté schránky, které způsobují alergie.

Kdo to kouše

Nejlepší příbytek pro roztoče je v těsné blízkosti člověka, jen tak mají neomezený přísun potravy ve formě šupinek lidské kůže. Roztočů existuje několik druhů. Ti klasičtí prachoví, kteří se vyskytují v každé domácnosti, nekoušou. Nepříjemné štípance však může způsobit druh roztoče sametka podzimní, kterou si můžete přinést domů z venku. Tento roztoč miluje vlhká a teplá místa na těle, jako jsou třísla, pupek, břicho, podpažní a podkolenní jamky, či kožní záhyby. I když je jeho kousnutí bezbolestné, může vyvolat alergickou reakci. Kousnutí od sametky vypadá jako červený flek, který může svědit. Proto je vhodné použít některý z přípravků, který to dokáže zmírnit. Vhodné je místo také dezinfikovat, například tea tree olejem.

Jak se roztočů zbavit

Roztočů je potřeba se zbavit. Proto je důležité doma pravidelně větrat, alespoň na deset minut (i v zimě), a udržovat v místnosti optimální vlhkost vzduchu. Ta by se měla pohybovat v rozmezí 50-60 %.

Opravdu velké množství času trávíme doma v posteli. Ta tedy vyhrává jako místo s nejvyšší koncentrací roztočů. Proto je nutné se dobře starat o lůžkoviny, matrace i povlečení. Tam všude najdete roztoče v opravdu velkém množství.

Při každém převlékání lůžkovin je dobré matrace vysát klasickým vysavačem a jednou za půl roku na ně aplikovat speciální přípravek, který roztoče dokáže spolehlivě zničit. Jednou za 10 let byste měli matrace kompletně vyměnit. Nezapomeňte na plyšové hračky. I ty je potřeba čas od času podrobit pořádnou očistou. Jak je správně ošetřit jsme psali zde.

Protiroztočové lůžkoviny

Nejlepší ochrana proti alergii na roztoče je prevence. Vybavte svou postel protiroztočovými lůžkovinami, ve kterých roztoči nemůžou žít a množit se. Rozdíl poznáte hned po první noci. Na trhu existují antialergické polštáře, přikrývky, povlaky, povlečení i prostěradla.

Zdroj: healthline.com, medicalnewstoday.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve