Zbavte se zarůstajících nehtů. Osvědčená doporučení, jak postupovat

 Zdraví 
09. listopadu 2021 07:24 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Správné stříhání a vhodná obuv jsou proti zarůstání nehtů nejlepší Shutterstock
Nehty, obzvláště nehty na palcích nohou, rády zarůstají a způsobují lidem velké potíže. Jak proti tomuto jevu postupovat? Máme osvědčená doporučení.

Zarůstající nehet je zpočátku nenápadný problém. Než totiž začne bolet, chvíli to trvá. A právě v tom spočívá hlavní potíž. Když už se objeví bolest a zánět, je pozdě. Ale není třeba podléhat panice, i tak se dá vše vyřešit.

Způsob péče

Základní chybou, kterou dělá mnoho lidí, je způsob, jakým si stříhají nehty na nohách. Je totiž potřeba je stříhat rovně a nikoli do oblouku. Jakkoli to může působit zvláštně, právě způsob zastřižení je pro zarůstání v mnoha případech rozhodující. Také se doporučuje nechávat nehty o něco delší. Příliš krátké zastřižení také zvyšuje pravděpodobnost zarůstání.

Obuv

Velmi častou příčinou zarůstání nehtů je naprosto nevhodná obuv, která tlačí na palce a tím vlastně vtlačuje nehty to kůže a později i pod ni. Při výběru bot proto dbejte na to, aby byly prsty u nohou v botě volné a bez zbytečného tlaku. Zejména u obuvi, ve které chcete trávit většinu dne, jde o nutnou podmínku. Ovšem i u bot, které si berete jen příležitostně, je volná špička více než žádoucí. U některých modelů obuvi se dá vše vyřešit volbou správné velikosti. Někdy ale zkrátka musíte zvolit i obuv jinou, než kterou preferujete. Jsou ženy i muži, kteří mají v oblibě úzké špičky obuvi, což je ale pro jejich zdravotní stav naprosto nevhodné.

Co se zarostlým nehtem

Otázkou zůstává, co dělat s již zarostlým nehtem. Doporučení jsou různá. Ve vážnějších případech je potřeba navštívit lékaře. Často si ale zvládnete pomoci sami. Doporučují se teplé slané lázně. Několikrát denně na patnáct minut. Určitě je třeba vytáhnout nehet z kůže ven. Aby se hned nevrátil zpět, je vhodné vložit mezi nehet a kůži kousek čisté bavlněné tkaniny. Můžete také uvážit situaci a zarůstající část ostrými kleštičkami odstřihnout. Kůže se zahojí a změníte-li mezitím obuv a způsob stříhání nehtů, dorůstající nehet již bude bez problémů rovný a do kůže zarůstat nebude. Postižené místo pochopitelně ošetřete antiseptickým prostředkem. Zvažte i možnost pravidelné návštěvy pedikúry. Vedle zarůstání nehtů trpí mnozí i na problémy s plísní. O tom jsme informovali v článku zde.

Zdroj: Wikipedia, Hojeni-ran.cz.

Témata: nehet, obuv, stříhání
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod