Původ pověry o svatbách v květnu i nové trendy šatů pro nevěsty odhalila majitelka svatebního salonu

 Móda 
28. května 2022 13:40 / René Černý
  0
📷
10 fotografií v galerii
O trendech, pověrách, novinkách svateb v talk show Face To Face René Kekelyho promluvila majitelka salonu Vladimíra Blažková Face To Face
V Česku se ročně koná kolem 46 tisíc svateb. V posledních dvou covidových letech se jejich počet značně snížil. Vrátili se Češi do svatebních síní a kostelů? Změnil se zásadně trend v oblékání na tuto příležitost? Platí stále ona stará pověra o svatbách v květnu? A jaké jsou trendy? I o tom v talk show Face To Face René Kekelyho promluvila majitelka svatebního salonu Vladimíra Blažková.

Podle Českého statistického úřadu byl rok 2018 zcela rekordní co do počtu uzavřených sňatků, bylo jich přes 52 000. Pak přišel pořádný sešup, když nastala doba covidová. To i pro svatební salony a agentury byla velmi těžká zkouška. Snoubenci rušili a odkládali obřady.

„Byli zaskočeni všichni, jenom v naší branži. Když si vzpomenu, jak jsme si v lese, když jsme potkávali lidi, nasazovali roušky. Byli jsme zmateni. Nevěděli jsme, co se bude dít, byla to těžká doba. Bylo jasné, že nevěsty ty svatby pouze odloží. Vesměs se nám všechny ty zákaznice postupem vracely, ale některé až opravdu za dva roky,“ prozradila majitelka svatebního domu Nuance Vladimíra Blažková.

Ještě před několika lety byl měsíc květen nejslabším, co se svateb týče. Převažoval názor, že uzavírat sňatek v tomto měsíci nosí smůlu. Mnozí si pamatují na rčení našich babiček: svatba v máji, blízké máry.

„Tahle pověra vznikla v minulých stoletích, protože lidé žili daleko více křesťansky a dívky se vdávaly jako panny. Velmi často se stalo, že po svatbě počaly a ty děti se v těch odlehlých vískách rodily v únoru. Tam hrozilo obrovské riziko úmrtí jednak kvůli počasí a také proto, že se tam nedostala porodní bába. To přísloví mělo racionální a logický základ. Dnes se považuje za pověru, která je na ústupu. Nyní se v květnu běžně koná spousta svateb,“ podotkla Vladimíra Blažková.

Nejoblíbenějším měsícem k uzavírání sňatků je měsíc červen, ale populární je také červenec a srpen. Čím více k létu, tím lépe, protože je to závislé na počasí. To mají svatební salóny nejvíce práce, a potom také září. Je také čím dál častějším trendem mít svatební obřady venku, proto snoubenci vybírají podle počasí.

Co se možností vybrat si svatební šaty, pro nevěsty, ale třeba i oblek a doplňky pro ženichy, svatební salon se snaží splnit všechny možné a reálné požadavky. „Občas řešíme ´nesplnitelná přání´ hlavně nevěst, co se postavy týče. Vždy s nadsázkou říkáme, že nejsme plastičtí chirurgové. My se snažíme nevěstu obléknout a poradit jí, které šaty podpoří její přednosti a které skryjí případné nedostatky. Nicméně každý potom musí posoudit sám, co mu sluší,“ podotkla majitelka svatebního salonu Nuance.

Jaké jsou módní trendy ve svatebních autfitech, kde budou za deset či dvacet let, a co se s dobou příliš nemění? Jaké jsou ideální materiály? Zda zažívají občas humorné situace v salonu? I o tom Vladimíra Blažková ve Face To Face také promluvila.

Zdroj: Face To Face

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47