Vědci našli důležitý rozdíl mezi dětmi které jedí maso a těmi, které ho nejedí. Podle nové studie vegetariánské děti často trpí podváhou

 Zdraví 
08. června 2022 16:05 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vegetariánské děti často trpí podle nové studie podváhou Depositphotos
Vegetariánská strava obecně patří mezi zdravé stravování, ovšem při dodržování důležitých pravidel. Například je potřeba pravidelně doplňovat potřebné látky a vitamíny, které vegetariáni nepřijímají stravou. Teď ale nová studie zjistila, že vegetariánské děti trpí podváhou.

Studie publikovaná v časopise Pediatrics zjistila, že při srovnání dětí na vegetariánské stravě a dětí, které jedí běžně maso, není v podstatě žádný rozdíl v jejich růstovém vývoji či výšce. Jeden důležitý rozdíl ale vědci našli. Vegetariánské děti vesměs trpí podváhou.

Jak důležitá je u dětí váha

Výsledky nové studie otevřely nové otázky. Proč vesměs mají vegetariánské děti podváhu?  A co to znamená? Jde především o to, že podváha je vlastně známkou podvýživy a to může v budoucnu u dětí ovlivnit jejich zdravý vývoj.

"Vegetariánská strava může být zdravou volbou. Musí být ale dobře naplánována. S pomocí registrovaného dietologa lze sledovat růst dětí i jejich potřeby živin, aby byl zajištěn jejich správný vývoj," vysvětlila nám nutriční terapeutka Kristýna Slaměnová a doplnila: "Dobře plánovaná vegetariánská dieta uspokojí nutriční potřeby a dovoluje normální růst dětí, může být však deficitní v oblasti některých vitaminů, minerálů i makronutrientů. Proto je extrémně důležité se v případě vegetariánství poradit s kvalifikovaným odborníkem. I malé dítě může být vegetariánem, pokud rodiče bedlivě promýšlejí jeho jídelníček. Pokud ale nemáte čas denně vařit a promýšlet jídelníček dítěte, rovnou na vegetariánství zapomeňte," prohlásila nutriční terapeutka.

Pokud jste tedy i vy sami a vaše děti vegetariáni, měli byste vědět, co je důležité sledovat. Nutriční terapeutka radí do stravy pravidelně zahrnovat vejce, mléčné výrobky a také dostatek ořechů a různých semen. Chybět by samozřejmě neměla ani zelenina, ovoce a také luštěniny, zejména pak fazole a čočka. Další důležitou věcí při vegetariánském stravování dětí je dostatečný příjem železa a vitaminu B12. Železo obsahují zejména fazole, listová zelenina a sladké brambory. Vitamin B12 je zase v hojném množství obsažen v kvasnicích a mléčných výrobcích.

Jasné stravovací návyky jsou nevyhnutelné

Aby byla vegetariánská strava dlouhodobě opravdu zdravá, a u dětí to platí dvojnásob, je skutečně nutné dodržovat jasné stravovací návyky.

Například základ jídelníčku zhruba z jedné třetiny by měly vždy tvořit brambory, rýže, těstoviny, pečivo či cereálie. Dodají totiž potřebné množství energie a jsou rovněž bohaté na vlákninu, vápník, železo a B vitamíny.

Vápník, bílkoviny a vitamin B12 obsahují mléčné výrobky, takže nevynechávejte jogurty a sýry, doporučuje se i ovesná kaše, která obsahuje podobné látky. Vejce a luštěniny jsou zase potřebným zdrojem bílkovin. Zejména pak hrách, čočka a fazole. Je potřeba mít je v jídelníčku pravidelně, protože nahrazují chybějící látky a minerály, které lidské tělo obvykle přijímá z masa. Důležité je také vědět, že luštěniny se ve vegetariánské stravě počítají jako zelenina.

Vegetariáni by se naopak měli vyhýbat potravinám, které mají vysoký obsah tuku, soli a cukru. A těch je celá řada. Je tedy třeba minimalizovat konzumaci čokolády a dalších sladkých pochutin, včetně pudinků. Vhodné nejsou třeba ani bramborové lupínky nebo chipsy.

Důležité jsou naopak nenasycené oleje. Řada z nich je zdrojem tolik důležitých omega-3 mastných kyselin, které jinak lidské tělo přijímá z ryb. Ty obsahují především lněný či řepkový olej, ale také ořechy a sójové potraviny.

A to je prakticky jen ten nejdůležitější základ vegetariánského stravování. A jak ukázala nová studie, u dětí to platí dvojnásob. Pokud máte podezření, že by i vaše dítě mohlo trpět podváhou, změňte mu jídelníček tak, aby dostávalo pravidelně všechny důležité živiny. A pokud si nebudete vědět rady, raději navštivte výživového odborníka, který vám poradí. Budete mít jistotu, že neohrozíte zdravý vývoj svého dítěte.

Autorský článek, další zdroje: Pediatrics, NHS, Mgr. Kristýna Slaměnová.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?