Grilovací sezóna je tady. Jak grilovat zdravě a třeba i něco zhubnout
Říká se, že grilovačka může být nejen zdravá, ale také dietní, proto se o tomto oblíbeném sezónním stravování také mluví jako o grilovací dietě. Abyste ale při grilování jedli zdravě a zároveň hubli, musíte dodržet nějaká ta pravidla.
Jak grilovat zdravě
O to tady běží především. Není totiž žádným tajemstvím, že klasické grilování na dřevěném uhlí je opravdu hodně nezdravé. Jak totiž z masa odkapává uvolněný tuk z roštu dolů na dřevěné uhlí, uvolňují se z uhlí karcinogenní látky. Ty vznikají při hoření dřeva a dostávají se zpět do grilovaných potravin.
Pokud tedy chcete mít jistotu, že grilujete zdravě, používejte jiné typy grilů, například ty plynové nebo elektrické. Sice vaše maso nebude vonět tou typickou vůní dřeva, ale můžete si pomoct malým trikem. Stačí, když vedle masa položíte namočené větvičky. Jak se z nich bude voda pomalu odpařovat, ovoní i vaše maso. Ze své zkušenosti ale vím, že plynový gril dokáže vykouzlit opravdu šťavnaté a voňavé maso. Osobně preferuji plynový gril před elektrickým grilem. I když máme oba a používám někdy i elektrický. Ten je menší a umístěný v kuchyni. Narozdíl od plynového, který máme na terase.
A jak si užít grilovací sezónu a ještě něco zhubnout?
Každá zdravá dieta vynechává především červená masa a to platí i pro grilování. Pokud tedy zrovna nechcete grilovat pořád jen ryby, zaměřte se na bílá libová masa, například na krůtí. Pokud to není úplně váš šálek čaje a dali byste si přeci jen alespoň kousek vepřového, sáhněte po vepřové panence. Ta je velmi dietní a obsahuje jen asi čtvrtinu předepsaného denního množství bílkovin.
Velmi důležitá je také příprava marinád, bez kterých by grilování ani nemohlo existovat. Vyhněte se rovnou kupovaným marinádám, které obsahují řadu nezdravých látek a také spoustu cukru. Marinády a omáčky k masu si proto připravte raději doma, budete tak mít kontrolu nejen nad jednotlivými surovinami, ale především nad množstvím cukru.
Nejen kupované marinády a omáčky mají velký obsah kalorií. To samé platí pro sýry. Zapomeňte proto na reklamy a všechny ty grilovací sýry v supermarketech. Jsou velmi kalorické a kdo chce držet linii, musí se mléčným výrobkům vyhýbat.
Pomůže grilovaná zelenina
Ke grilovanému masu samozřejmě patří i grilovaná zelenina a tady se vašim chutím i představivosti v podstatě meze nekladou. Grilovat lze prakticky veškerou zeleninu a každá správná dieta musí obsahovat velkou porci zeleniny.
A na závěr ještě jedna malá rada, chcete-li grilovat kuřecí maso, které ale obecně nepatří zrovna mezi ta zdravá, pokud tedy nemáte přístup k nějakému bio kuřecímu. Každopádně pokud se pustíte do grilování kuřecího, rozhodně z něj odstraňte kůži. Důvodem jsou zase kalorie. Kůže totiž nasává veškerý tuk z masa a je tedy nakonec velmi kalorická.
Autorský článek, další zdroj: Best Life, Woman and Home