Trpíte cukrovkou? Zařaďte do svého jídelníčku kysané zelí nebo brokolici
Aloe vera
Výtažky z aloe vera se v přírodní medicíně používají již tisíce let, protože mají léčivé, hojivé a zklidňující účinky. Výzkum navíc prokázal, že tekutý výtažek z rostliny přispívá ke snižování hladiny glukózy v krvi (takzvané glykémie), a proto je vhodný jako doplněk při léčbě cukrovky. Aloe vera současně přispívá ke snížení hladiny lipidů (tuků) v krvi, což může rovněž nepřímo pomoci pacientům s cukrovkou, protože u některých pacientů trpících diabetem 2. typu je hladina lipidů v krvi zvýšená. Aloe vera se také uplatňuje při léčbě otoků a současně urychluje hojení ran.
Protože vředy a rány na nohách (tzv. syndrom diabetické nody) jsou častou komplikací cukrovky, lze Aloe vera využít i jako doplňkovou přírodní léčbu na komplikace diabetes. Pozitivní účinky aloe vera na diabetes jsou způsobeny zejména obsahem účinných látek, jako jsou lektiny (proteiny, které na sebe umí navázat cukry), polysacharidy (acemannan), které stimulují činnost imunitního systému, a antrachinony.
Borůvky
Sbírají se zpravidla v první polovině července. Konzumace borůvek je velmi prospěšná. Plody obsahují hoodně karotenu, chrání imunitní systém a tělní buňky před volnými radikály, čistí krev a podle anglických vědců dokonce mají pozitivní účinek i v souvislosti s rakovinou prostaty. Ani diabetici by se ale borůvkám neměli vyhýbat - snižují totiž hladinu cukru v krvi, stejně tak jako čaj z borůvkového listí.
Bobkový list
Lidé, kteří trpí diabetem druhého typu, mají problém s metabolismem glukózy a se správným fungováním inzulinu. Klinické studie z poslední doby ukazují, že bobkový list významně zlepšuje fungování inzulinu u diabetiků. Bobkový list přispívá nejen k regulaci hladiny glukózy, ale současně pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů, čímž zlepšuje fungování srdce a jater (orgán, odpovědný za štěpení glukózy). Výsledky klinické studie prokázaly, že užívání 1 - 2 gramů bobkových lístků denně po dobu alespoň 1 měsíce vedlo ke snížení hladiny glukózy v krvi o 21 - 26 %. Současně došlo ke snížení LDL cholesterolu (takzvaný zlý cholesterol) v krvi o 32 - 40 % a o navýšení hladiny HDL cholesterolu v krvi (hodný cholesterol) o 21 %.
Cibule
Cibule obsahuje životně důležité látky, díky kterým také snižuje hladinu cukru v krvi, a to dokonce i když je vařená. Používají se její oloupané cibule, řidčeji se používá i nať. Cibule se může jíst syrová, ale i vařená, dá se z ní uvařit cibulová polévka, používá se jako příloha. Odborníci doporučují sníst asi 60 g cibule denně. Pokud někdo dává přednost cibuli syrové, je důležité, aby cibule byla čerstvá, protože 24 hodin potom, co se rozkrojí, se stává toxickou. Pokud tedy cibuli zkonzumujete hned poté, co ji oloupete a rozkrojíte, budete mít jistotu, že byla v pořádku.
Zázvor
Zázvor pomáhá regulovat hladinu glukózy v krvi, podporuje sekreci inzulínu a působí také jako ochrana před šedým zákalem, což je častá komplikace u pacientů s diabetem. Zázvor je kořenová zelenina, která se v asijské kuchyni a medicíně používá tisíce let. Zázvor má pozitivní vliv na kontrolu glykémie u pacientů s diabetem 2. typu. Díky vysokému obsahu látky Gingerol (hlavní účinná látka zázvoru), podporuje zázvor vstup glukózy do svalových buněk bez spotřeby inzulínu, a tím pomáhá snižovat vysokou hladinu glukózy v krvi u diabetiků. K zázvoru a jeho vlivu na cukrovku je také důležité poznamenat, že samotný zázvor patří mezi potraviny s velmi nízkým glykemickým indexem. To znamená, že nevytváří v těle rychlý nárůst hladiny glukózy, tak jako potraviny s vysokým glykemickým indexem.
Fazole
Fazole jsou obecně zdraví prospěšnou potravinou a klinické studie prokázaly, že mají i pozitivní vliv na cukrovku. Pacienti, kteří užívali 1 šálek fazolí denně po dobu 3 měsíců, měli nižší tlak a nižší hladinu glukózy v krvi než pacienti, kteří fazole nejedli. Navíc fazole díky obsahu vlákniny pozitivně působí na zdraví střevní sliznice a snižují krevní tlak.
Zelí
Kysané i čerstvé zelí na cukrovku působí prostřednictvím antioxidačních účinků. Obsahuje totiž řadu důležitých látek, které tělu pomáhají s diabetem bojovat a které by cukrovkáři měli užívat ve zvýšení míře. Jedná se zejména o vitamíny K a C, ale také o mangan, vlákninu a vitamín B6. Zároveň zelí obsahuje velmi malé množství cukru a jde opět o potravinu s nízkým glykemickým indexem, kterou diabetici mohou užívat jak v syrovém stavu, tak ve vařené formě.
Skořice
Skořice podle klinických studií přispívá ke snížení hladiny glukózy v krvi. Ukázalo se, že pacienti, kteří užívali po dobu 90 dní 2x denně 500 mg kapsli skořice, měli lepší hodnoty hemoglobinu A1C v krvi.
Černý bez
Staré přísloví praví, že bez černý je lékem proti devíti nemocem. Léčebné účinky bezu jsou známé spoustu let a nedají se zpochybnit. Jeho plody obsahují rostlinný inzulín, který je diabetikům doporučován. Připravte si z černého bezu čaj nebo jeho plod zavařte. Ale pozor! Bezinky konzumujte vždy tepelně upravené nebo usušené, protože čerstvé plody bezu mají projímavé účinky.
Brokolice
Účinky brokolice na cukrovku jsou velmi zajímavé. Britská televizní stanice BBC News dokonce vysílala reportáž, ve které odborníci tvrdili, že pravidelné požívání brokolice může zvrátit poškození, které cukrovka způsobí vašemu srdci a cévám. Je tomu tak díky látce sulforafan, která podporuje produkci enzymů, chránících krevní cévy a srdce před poškozením volnými radikály a dalšími škodlivými látkami.