Chcete umět chodit na podpatcích? Poradíme, jak se to lze naučit

 Ostatní 
02. prosince 2017 16:35 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na podpatcích vypadá žena více sexy než v teniskách Shutterstock
Spousta žen bez ohledu na věk nemá doma žádné boty na podpatku, přesto, že díky této obuvi může opticky vylepšit svou postavu. Důvod bývá většinou velmi prostý - mnoho žen zkrátka na podpatcích neumí chodit. Nejde přitom o nic složitého, chůze na podpatcích má pár pravidel, která se stačí naučit.

Sledujete na ulici se závistí v oku ostatní ženy, které si sebejistě vykračují na vysokých podpatcích? Tak to pro vás máme dobrou zprávu! Přestaňte závidět a chůzi na podpatcích se sama naučte. Poradíme, jak na to.

Chůze na podpatcích naštěstí nevyžaduje žádné speciální nadání a naučit se ji tak může opravdu každá žena. Stačí jen chtít a vytrvat v tréninku.

Ne nadarmo se říká, že trénink dělá sportovce. Toto úsloví platí i pro chůzi "na vysoké noze". Pokud se výuce budete věnovat pravidelně pár minut denně, za chvilku budete směle konkurovat profesionálním modelkám, které se po mole pohybují ladně i na opravdu vysokých jehlách. O tom, jak vybrat ty správné boty na podpatku, jsme psali zde.

Trénink chůze na podpatcích

V prvé řadě se musíte rozhodnout a začít trénovat. Pro první nácvik rozhodně zapomeňte na patnácticentimetrové štekle – začněte třeba s podpatky kolem 4 až 6 cm. Těžko asi ovlivníte povrch podlahy, ale pokud máte možnost, netrénujte na kluzké podlaze ani na koberci s vysokým vlasem.

Tak jako u sportu i před tréninkem chůze na vysokých podpatcích si pořádně protáhněte a uvolněte nohy.

Pro začátečnici je důležitý také výběr boty. Sáhněte po pevnějším typu, ve kterém bude mít vaše chodidlo alespoň nějakou oporu - ze začátku to rozhodně oceníte a hlavně minimalizujete riziko pádu a následného úrazu.

Pro první nácvik jsou nejlepší klasické lodičky nebo dokonce kozačky, ideálně s kulatou špičkou. Jejich podpatek by měl mít pouhé 4 cm, maximálně 4,5 cm – každý půlcentimetr navíc už nácvik chůze na podpatcích citelně zkomplikuje.

Pokud vám to situace dovolí, sledujte svou chůzi ve velkém zrcadle. Pokud doma žádné takové nemáte, natočte si svůj trénink alespoň na kameru v telefonu, ať se pak na svou chůzi můžete podívat a zhodnotit, v čem děláte chyby.

Základní pravidla pro chůzi na podpatcích

Chůze na vysokých podpatcích má svá určitá pravidla. V žádném případě se například nesnažte napodobovat nepřirozený krok modelek a při chůzi v žádném případě neklaďte nohy křížem - zaděláváte si tím na pořádný malér v podobě pádu na ústa.

Naopak se snažte chodit rovně, v přiměřeně drobných krůčcích. Zapomeňte na humpolácké a dlouhé kroky - ty se k dámě nehodí. Chůze by měla být ladná – záda rovná a hlava vztyčená. Vyvarujte se také jednoho častého nešvaru, kterým jsou nohy ohnuté v kolenou.

Trénovat lze při běžných domácích činnostech – při vaření nebo když vstanete od počítače a jdete si uvařit kávu. Stačí chvilka denně. Přepálit start se nevyplácí - vaše chodidla totiž mohou na nezvyklou námahu reagovat bolestivými křečemi. Není nutné vyhrotit trénink k takovému extrému, začněte proto zvolna. Mimochodem, i zkušené modelky čas od času nohy z bot na vysokém podpatku bolí. Existuje ale několik fíglů, díky kterým bolest eliminujete - psali jsme o nich zde.

Při chůzi na podpatcích spočívá většina váhy vašeho těla na špičkách nohou, což je ze začátku poněkud nezvyklé. Je třeba si na to zvyknout a naučit se to využívat – třeba při chůzi do schodů nebo při našlapování na rošty v obchodních centrech došlapujte zásadně jen na špičku, aby vám náhodou podpatek neuvízl v roštu a nepoškodil se.

Kdy vyrazit na podpatcích do ulic

Pokud už doma s přehledem zvládáte chůzi na čtyřcentimetrových podpatcích, je nejvyšší čas ověřit vše v terénu. Pokud do ulic vyrazíte na podpatcích vůbec poprvé, snažte se vyhnout měkkým terénům, jako je hlína nebo písek, kluzkému mramoru i nerovným kočičím hlavám. Není nutné si situaci hned na počátku komplikovat.

Když se v podpatcích budete cítit pevně i na ulici, můžete postupně zkoušet o něco vyšší podpatky. Centimetry ale přidávejte zvolna, ideální je zvyšovat podpatky tak o dva až maximálně tři centimetry.

Možná zjistíte, že máte nějakou hranici a že extrémně vysoké jehly nejsou váš šálek kávy. Klidně tak můžete skončit u deseticentimetrových podpatků. Ničemu to nevadí, navíc i už pěticentimetrové podpatky vám opticky zeštíhlí nohy, zpevní zadeček a dodají vám úžasný sex-appeal. K botám na podpatcích patří i silonové punčochy. Jak je nosit a jak o ně pečovat, zjistíte v našem článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47