Naučte se jíst některé slupky z ovoce a zeleniny, jsou nabité zdravými látkami

 Zdraví 
27. února 2019 10:44 / Marie Popelková
  5
📷
4 fotografie v galerii
Slupky jsou nabité zdravými látkami Internet
Když si člověk pochutnává na ovoci či zelenině, často si dá jen dužinu a slupku nemilosrdně vyhodí do koše. Jenže v mnoha případech je to škoda, protože právě slupky obsahují množství cenných látek, které jsou pro lidské zdraví opravdu hodně užitečné.

Ne všechny slupky jsou samozřejmě jedlé, mnohé z nich ale obsahují mnoho důležitých vitaminů a minerálů, ať už jde o jablka, hrušky, broskve, kiwi, pomeranč nebo okurky, cukety, dýně nebo brambory. Bránit se proto slupkám zuby nehty je zbytečné. Často je navíc ve slupkách více účinných látek než v samotné dužině.

Pokud jste zvyklí oloupat zeleninu nebo ovoce předtím, než je zkonzumujete, děláte v mnoha případech velkou chybu. Jedlé slupky často skrývají množství cenných látek prospěšných našemu zdraví.

Vláknina

Slupky často představují bohatý zdroj vlákniny, která je výborná pro zdravé trávení. Vláknina zlepšuje peristaltiku střev a zabraňuje vzniku zácpy. Nestravitelná vláknina vytváří živný prebiotický substrát pro růst střevních bakterií. Váže na sebe rovněž množství pro tělo toxických látek vznikajích v průběhu trávícího procesu a pomáhá tělu se jich zbavit. Rozpustná vláknina, například pektin v jablečné slupce, pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu a regulovat úroveň cukru v krvi.

Karotenoidy

Slupky zářivě červených, oranžových a žlutých plodů bývají zbarveny rostlinnými pigmenty ze skupiny karotenoidů, například beta-karotenem, luteinem nebo zeaxantinem. Tato barviva odstraňují světelný stres, v jehož důsledku vznikají volné radikály poškozující zrak. Chrání oči před vznikem makulární degenerace, šedým zákalem nebo světloplachostí. Beta-karoten je prekurzorem vitaminu A, který prospívá pohlavnímu vývoji, plodnosti a imunitě.

Chlorofyl

Zelené plody vděčí za svou barvu chlorofylu. Ten zvyšuje schopnost produkovat hemoglobin, působí protizánětlivě, podporuje hojení ran, omezuje vznik otoků a povzbuzuje regenerační potenciál organismu. Má rovněž detoxikační účinky, zlepšuje stav oběhové soustavy a v neposlední řadě také metabolické procesy.

Minerály

Ve slupkách nebo těsně pod nimi se také nachází žádoucí minerály – železo je nezbytné pro krvetvorbu, draslík snižuje vysoký krevní tlak. Zdraví prospěšné jsou také antioxidanty, především quercetin, nebo pro lilek specifický nasunin. Zneškodňují škodlivé molekuly v těle, které jsou příčinou závažných poškození buněk a DNA a jsou zčásti zodpovědné za stárnutí. Jsou skvělé i pro plíce a mozek.

Banánové slupky

Slupka z banánů má překvapivě hodně živin. Obsahuje vitamin B6 a B12, hořčík a draslík. Dokonce v ní najdete více vlákniny než v samotném plodu banánu. Banánové slupky také obsahují tryptofan. Tato sloučenina zvyšuje hladinu serotoninu v mozku. Seotonin je zodpovědný za dobrou náladu a zabraňuje stresu. Tento hormon také snižuje riziko výskytu deprese. Pokud nevíte, jak banánovou slupku sníst, ideálně ji několik minut povařte ve vodě a pak přidejte do mixéru, ve kterém si připravíte spolu s dalším ovocem lahodné smoothie.

Bramborové slupky

Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, čas od času si dopřejte brambory se slupkou. Ta má mnohem více vlákniny, železa, draslíku a vitaminů B než maso. Obsahuje také hodně vitaminu C a také vápník. Všechny tyto látky dodají tělu potřebnou energii, chrání imunitní systém a jsou důležité i jako prevence rakoviny. Bramborové slupky totiž obsahují velké množství kyseliny chlorogenové, která eliminuje nádory a rakovinné buňky. Draslík obsažený v bramborových slupkách zase snižuje nebezpečí srdečních chorob a mrtvice. Brambory si proto vařte i se slupkou, pokud je tedy hezká a není svraštělá, nebo si ze slupek připravte chutné chipsy. O tom, jak využít slupku z cibule, jsme psali zde.

Slupky z kiwi

Kiwi je druh ovoce, u kterého drtivá většina lidí konzumuje jen zelenou dužinu. Jenže chlupatá slupka je taky velmi zdravá. Je bohatá na omega-3 a kyselinu alfa-linolovou, což jsou složky nezbytné pro zdravé klouby, srdce a metabolismus. Látky obsažení ve slupce kiwi chrání lidský organismus před bakteriálními, plísňovými a virovými infekcemi. Slupku nakrájenou na tenké proužky lze opět přidat ke svému oblíbenému koktejlu a nebo ji najemno pokrájejete a přidejte do ovocného salátu.

Okurkové slupky

Slupky z okurek obsahují oxid křemičitý. Tato chemická sloučenina zvyšuje produkci kolagenu, který je nepostradatelný k udržení zdravého stavu pokožky. Okurkové slupky jsou také plné chlorofylu a vitaminu C. V případě okurek je ale vhodnější konzumovat je i se slupkou jen v případě doma vypěstovaných a chemicky neošetřených. Kupované salátové okurky se totiž zpravidla hojně stříkají a místo zdraví byste tak do sebe vpravili množství škodlivin.

Pomerančová kůra

Pokud rádi pečete, zřejmě jste už někdy pomerančovou kůru použili - dodává totiž sladkým pokrmům nezaměnitelnou vůni a chuť. Jenže pomerančová kůra toho umí daleko více. Obsahuje i látky s protirakovinnými účinky – tangeretin a nobiletin. Tyto dvě sloučeniny patří do nutriční skupiny zvané flavonoidy. Kůra rovněž obsahuje d-limonen, tedy sloučeninu, která chrání před rakovinou kůže tím, že neutralizuje škodlivé účinky UV záření.

Slupka z mrkve

Zbavovat slupky byste neměli ani mrkev. V její tenké vnější vrstvě, jíž máme ve zvyku oškrabovat, se totiž nachází až 80 % polyfenolů, tedy látek z kategorie antioxidantů. A ty jsou velmi účinné v boji s rakovinou a jinými civilizačními chorobami. Vhodné je proto mrkev dobře očistit tvrdším kartáčkem pod tekoucí vodou a sníst ji opravdu celou. Z kořenové zeleniny si můžete připravit i smažené chipsy.

Melounová slupka

Rovněž kůru z vodního melounu je dobré sníst za předpokladu, že není ošetřena postřiky. Obsahuje citrulin, který pomáhá cévám a krevnímu oběhu. Chrání před vznikem krevních sraženin. Melounová kůra také působí jako prevence před mrtvicí. V melounové slupce je i hodně zinku, který je nepostradatelný při tvorbě inzulínu, reguluje tvorbu dopaminu (chemické látky, která zlepšuje náladu), má vliv na metabolismus sacharidů, bílkovin a celé řady vitaminů a má spoustu dalších léčivých účinků. Slupku dejte do odšťavňovače a připravte si zdravou šťávu. Ze slupky cca 4 kilového melounu získáte asi 1,5 litru šťávy. Vypijte ihned po odšťavnění, šťáva totiž rychle podléhá zkáze.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47