Špatným čištěním zubů si můžete způsobit až velmi vážné zdravotní problémy

 Zdraví 
26. listopadu 2019 20:04 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zdravé zuby jsou základem zdraví celého těla Depositphotos
Nesprávná zubní hygiena může mít fatální důsledky na celkové zdraví. Přitom stačí tak málo, aby vaše zuby byly v pořádku. Máme podrobnější informace.

I když se o souvislostech zánětů v ústní dutině píše již dlouho, stále jen menšina lidí vnímá, že potíže se zuby mají větší dopad než jen estetický. Přinášíme proto důležité informace, které mohou ochránit vaše zdraví.

Bakterie v ústech

Je pochopitelné, že každý člověk má v ústech různé bakterie. Uvádí se, že jde až o úctyhodný počet 1 500 různých bakterií. Potíž je v tom, že určité bakterie nám velmi škodí. Není bez zajímavosti, že se přenáší také běžným kontaktem v rodině. Líbáním, ale také v okamžiku, kdy maminka ochutnává jídlo připravené pro malé dítě. Jestliže tedy rodinní příslušníci trpí parodontózou nebo jinými zánětlivými obtížemi, měli by být ohleduplní a snažit se eliminovat přenos bakterií na další členy, zejména na mladou generaci. Bakterie pak mohou začít působit zubní kaz i další onemocnění.

Zásadní metodou je pro každého dodržování zásad správného čištění zubů. Čistíme je dvakrát denně ráno a večer. Měli bychom používat mezizubní kartáčky a nitě a důkladně jemným ale hustým kartáčkem dočistit zbytek. Samozřejmostí jsou pravidelné preventivní prohlídky u zubaře a řešení všech zánětů v ústní dutině.

Škodlivost zánětu

Zánět škodí hned několikerým způsobem. Na místě samém vzniká bolest, zápach z úst, dochází k uvolňování zubů, protože se poškozuje kost. Důsledkem je vypadávání zubů případně nutnost jejich odstranění. Vedle estetického problému tak vzniká problém se správnou výslovností nebo také s příjmem potravy, což může mít také fatální důsledky na naše zdraví, protože člověk se zkaženými nebo chybějícími zuby se dlouhodobě vyhýbá konzumaci zeleniny a ovoce, ale i některého druhu masa.

Zánět je ale roznášen krví do celého těla. A to je problém ještě zásadnější. Velmi často potom napadá srdeční chlopně, případně způsobuje kornatění tepen. Jindy poškodí zánět slinivku a je tak příčinou diabetu. Záněty stojí také za vznikem různých druhů rakoviny.

Několik varovných čísel a faktů

Neschopnost si správně čistit zuby vede ve 100 procentech případů k zánětu v ústní dutině. Až 50 % pětiletých dětí má zubní kaz. Ve dvanácti letech jde až o 70 % dětí. Krvácení z dásní je typickým příznakem zánětu. Zápach z úst je také jasným příznakem, že něco není v pořádku. Výzkum potvrdil, že nukleové kyseliny bakterií způsobujících zánět byly v poškozených srdečních chlopních. Různé další zajímavé informace pak najdete v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47