Pohádku Tři oříšky pro Popelku znáte patrně nazpaměť. Možná je ale něco, co jste doteď nevěděli

 Retro 
28. prosince 2019 14:59 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Popelku hrála Libuše Šafránková a prince Pavel Trávníček  Pinterest
Tři oříšky pro Popelku je legendární pohádka, která k Vánocům už spoustu let patří. Natočil ji zesnulý režisér Václav Vorlíček a premiéru měla v listopadu roku 1973. Patrně už ji znáte nazpaměť, ale možná o ní nevíte některé zajímavosti, které proběhly v době natáčení.

Pohádka Tři oříšky pro Popelku se nestala slavnou pouze u nás, ale i v zahraničí, a to zejména v Německu. Několik scén ze snímku se natáčelo na zámku Moritzburg, kde se na něm každoročně pořádá výstava. Přečtěte si další pozoruhodnosti, které by vás mohly zaujmout. 

Tvůrci pohádky doplnili sníh z rozemletých kostí

Ve chvíli, kdy se natáčela scéna, jak Popelka přijíždí v růžových šatech na ples, nebylo u zámku Moritzburg dostatek sněhu. Štáb si s tím musel nějak poradit. Nechal dovézt umělý sníh, který byl vytvořený z rozemletých kostí pořízených z rybí konzervárny. Doplněný sníh silně zapáchal, což pro herce nebylo příjemné natáčecí prostředí. Na silný zápach nemohou zapomenout ani dnes. 

Tři oříšky pro Popelku se natáčely v mrazech a herci neměli teplé oblečení

Pohádka se natáčela zhruba v minus dvaceti stupních Celsia a herci měli pouze tenké oblečení. Natáčení proběhlo v roce 1973, ale plán byl jiný. Původně se mělo začít točit už v předchozím roce. Záměr byl pohádku natáčet v letních měsících roku 1972 a kvůli tomu byly hercům ušity lehké kostýmy. Členům vlády se to však nezamlouvalo, takže se to muselo posunout.

Režisér Vorlíček se však nechtěl smířit s tím, že natáčení proběhne až za rok. Bál se, že by se mohl změnit vzhled herečky Libušky Šafránkové. Z toho důvodu se rozhodl snímek natáčet na začátku roku 1973. Pro herce to bylo velmi náročné, protože vážně mrzli.  

Popelku měla hrát původně jiná herečka

Režisér Václav Vorlíček chtěl do role Popelky dosadit krásnou herečku Janu Preissovou. Ta zrovna otěhotněla a v době natáčení by se to už nedalo zakrýt. Vybral si tehdy začínající herečku Libušku Šafránkovou.

Režisérovi se líbila v roli Barunky ve snímku Babička. Navíc uměla už tehdy dobře jezdit na koni, což bylo v pohádce Tři oříšky pro Popelku stěžejní. Pouze v jedné scéně, kdy skáče na koni přes strom, se nechala zastoupit kaskadérkou.

Pavel Trávníček byl předabovaný

Roli prince vyhrál Pavel Trávníček. Jedním z důvodů bylo to, že vzhledem připomínal slavného herce Alaina Delona. Václavovi Vorlíčkovi se však nezdál jeho hlas. Z toho důvodu oslovil Petra Svojtku, aby ho předaboval, což se ve výsledku povedlo velmi dobře. Jaké zajímavosti skrývají další nejoblíbenější vánoční pohádky?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47