Jíst pravidelně avokádo se vyplatí, jeho konzumaci doporučují mnozí dietologové

 Zdraví 
04. července 2020 08:35 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Avokádo je superpotravina, kterou bychom měli jíst každý den Pixabay
Avokádo je velmi nezvyklé ovoce, které doporučují ke konzumaci mnozí dietologové. Víte, proč je tak zdraví prospěšné? Pokud ne, tak si určitě přečtěte náš článek.

Avokádo je na našem trhu běžně k dostání. Nebývá sice nejlevnější, ale občas se dá v akci koupit za rozumnou cenu. Určitě je ale zakoupení avokáda lepší investicí pro zdraví než zakoupení krabičky cigaret. Jako ve všem, i zde jde o priority.

Co obsahuje

Avokádo obsahuje celou řadu prvků, vitaminů, vlákniny a dalších látek, které naše tělo zásadně potřebuje. Najdeme v něm vitamin K, některé vitaminy řady B, zejména kyselinu listovou, která je velmi důležitá pro naše zdraví. Překvapivě zde je i dost vitaminu C, ale také vitaminu E, A a pak hodně draslíku, hořčíku, mědi, železa, zinku, fosforu a dalších látek. Pokud byste byli nervózní z toho, že je avokádo velmi mastné, může vás potěšit, že neobsahuje žádný cholesterol. Naproti tomu obsahuje obrovské množství mononenasycené mastné kyseliny, kyseliny olejové, která je též obsažena v olivovém oleji.

V čem nám pomůže

Kyselina olejová zmírňuje záněty a pozitivně ovlivňuje organismus, takže je schopnější se ubránit rakovinnému bujení. Mírnější zánět znamená lepší stav cév a srdce. Díky draslíku se zase snižuje krevní tlak, takže hrozí méně infarktů a mrtvic. V klidu mohou zůstat i vaše ledviny. Díky velmi nízkému obsahu sacharidů a přítomnosti vlákniny je avokádo skvělé pro nízkosacharidovou dietu. Každopádně napomáhá hubnutí i tím, že se díky vláknině omezuje kolísání krevního cukru.

Avokádo vám také pomůže snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů. To opět souvisí s lepším stavem vašeho srdce a cév. Přítomné vitaminy patří mezi antioxidanty a mezi látky zvyšující imunitu. Budete tedy díky konzumaci avokáda zdravější, odolnější vůči všem civilizačním chorobám od infarktu přes mrtvici až k rakovině. Avokádo vám dokonce pomůže zvládat artritidu. A pomůže vám zhubnout a vypadat lépe.

Jak jíst

Avokádo se dá připravovat různými způsoby. Slupka ani jádro se nejí. Někdo preferuje konzumaci samotné dužiny avokáda. Abyste si avokádo oblíbili, je třeba konzumovat ovoce vyzrálé. Musí být měkké, ale ne zhnědlé. Dobrým přítelem může být trocha soli, pepř a česnek. Tak vznikne jednoduchý dip, který můžete případně nastavit trochou smetanového jogurtu. Oblíbenou pochoutkou je guacamole, což je mexická omáčka či spíš dip, kde vedle avokáda najdete čili papričky, cibuli, limetkovou šťávu, sůl, čerstvý koriandr, rajče a římský kmín. O tom si můžete přečíst zde a zjistíte, že má také obrovský vliv na zdraví.

Různě upravené avokádo lze pak použít jako omáčku k masu či k namazání na kvalitní celozrnné pečivo.  

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?