Manželství s velkým věkovým rozdílem ve zkoušce času obvykle neobstojí

 Vztahy 
24. března 2021 17:31 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Velký věkový rozdíl není dobrým vstupem do manželství Depositphotos
Většina z nás zná ze svého okolí šťastné páry, ve kterých se partneři mnohdy narodili celá desetiletí od sebe. Bez ohledu na to, který z partnerů je starší, zdá se, že jsou navzájem dobře propojeni. Ale může to trvat napořád?

Je pravdou, že některé mladé ženy prostě dávají přednost starším mužům a mnoho mužů dává přednost starším ženám. A pak existuje velká skupina starších mužů, kteří dávají přednost mladším ženám. Ale bez ohledu na to, který partner je starší, obstojí takové vztahy ve zkoušce času? Na tuto otázku je hned několik odpovědí.

Jak se věkové rozdíly v průběhu let mění

Wang-Sheng Lee a Terra McKinnish zkoumali, jak věkové rozdíly ovlivňují spokojenost v průběhu manželství či vztahu. Pokud jde o společnou touhu se sezdat, tak z hlediska věku bylo zjištěno, že muži byli více spokojeni s mladšími manželkami a ženy zase více  spokojeny s mladšími manžely. Muži i ženy měli tendenci být méně spokojeni se staršími manžely a manželkami.

Pokud jde o úroveň naplnění v průběhu manželství, Lee a McKinnish zjistili, že spokojenost v manželství významně poklesla u obou pohlaví u párů s věkovým rozdílem ve srovnání s páry, kde partneři byli podobného věku. Tyto poklesy mají tendenci vymazat původně zvýšenou úroveň spokojenosti v manželství, kterou zažívají muži a ženy vdané za mladší partnery, a to už během prvních 6 až 10 let manželství.

Za poklesem manželské spokojenosti mimo jiné stojí fakt, že páry s vyšším věkovým rozdílem jsou pravděpodobně méně schopné odolávat negativním ekonomickým šokům ve srovnání s páry podobného věku. Navíc je tu důležitý fakt, že časem bude starší partner pravděpodobně čelit výzvám souvisejícím se zdravím, což do manželství vnese další stres a mnohdy otázky zdraví a ubývající energie u věkově starších partnerů nakonec mezi manželi udělá nepřekonatelnou propast.

Některá manželství ve zkoušce času přesto obstojí

Existují ale manželské páry, mezi nimiž je velký věkový rozdíl, přesto jejich manželství stále trvají. Lze ale zodpovědně říci, že od obou partnerů takový vztah vyžaduje opravdu velké úsilí. Taková manželství jsou především o velkém vzájemném respektu, protože ve své pozdější fázi logicky nemohou být naplněna mimo jiné vzájemnou fyzickou přitažlivostí, společnou energií a společnými zájmy a aktivitami. Dále čtěte: Život bez stresu nemusí být tak pozitivní, jak si možná myslíte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?