Migréna není jen bolest hlavy. Odlišuje se od ní několika příznaky

 Zdraví 
02. června 2021 14:29 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Migréna člověka zcela ochromí  Depositphotos
Silná bolest hlavy bývá mnohdy až k nevydržení, a proto vás může napadnout, že se jedná o skutečnou migrénu. Pravda to být může, ale také nemusí. Mezi silnou bolestí hlavy a migrénou existuje několik rozdílů, díky kterým dokážete určit, zda byla vaše myšlenka správná, či nikoliv.

Když u pacienta propukne migréna, dotyčný není schopný provádět běžné rutinní úkony. Většinou ulehne do temné a tiché místnosti, kde se cítí nejlépe, protože je velmi citlivý na světlo i jakýkoliv zvuk.

„Migréna není jen bolest hlavy. Jde o neurologický stav s velmi složitým procesem, který začíná v mozku a vyznačuje se kromě bolesti hlavy i několika dalšími příznaky. Lidé trpící migrénou se narodí s nervovým systémem, který zpracovává informace jinak než ti, kteří migrénu neprožívají,“ vysvětluje neurolog Brian Grosberg.

Migréna se projevuje pulsující bolestí  

Migréna se definuje jako specifický typ bolesti, který je intenzivnější než klasická bolest hlavy. Pacienti většinou pociťují pulzující bolest na jedné straně hlavy, která se může přesunout na druhou nebo pohltí rovnou celou hlavu.

Zatímco většina bolestí hlavy se vyskytuje pouze v zadní, přední nebo horní části hlavy. „Bolest hlavy omezuje koncentraci a přináší s sebou svíravý pocit,“ tvrdí neurochirurg Mark Khorsandi z organizace Migraine Relief Center v Dallasu. Svíravý pocit si lze představit tak, že dáte hlavu svěráku, který vám ji drtí.

Migrénu často doprovází zrakové poruchy a nevolnost

Jedním z klíčových příznaků migrény je porucha zraku. Během příchodu migrény někteří lidé vidí méně ostře než předtím. Výjimkou není ani vidění aury, která by se dala popsat jako rozmazané nebo jasné blikající tečky a vlnité čáry.

Aura pro některé pacienty slouží jako varovný signál, který se objeví chvíli předtím, než se migréna dostaví. Migrénu často doprovází i žaludeční nevolnost. Řadí se mezi ně pocit na zvracení či samotné zvracení nebo nechutenství, s čímž se u klasické bolesti hlavy lidé běžně nesetkávají.

Bolest má u migrény stoupající tendenci

Bolest hlavy se postupem času snižuje, ale u migrény to funguje trochu jinak. Čím déle bolest trvá, tím je většinou horší. Navíc nemusí trvat jen několik hodin, ale i dní a pacienti ke zmírnění obtíží potřebují přepsané léky, které jsou určené speciálně k utišení migrenózní bolesti. Dále čtěte: Ignorovat signály těla se nevyplácí. V případě žlutého bělma vám může jít o život.

Volně dostupné léky na utišení migrény většinou nezabírají

Když vás začne bolet hlava a dáte si volně dostupné léky na utišení bolesti, které seženete běžně v lékárně, většinou se vám alespoň trochu uleví. Na migrénu však většinou nezaberou. Úlevu pacienti s migrénou pociťují až ve chvíli, kdy si dají tzv. triptany, které předepisuje ošetřující lékař.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod