Ledové koupele se používají při regeneraci svalů. V některých případech ale přínosem vůbec nejsou

 Ostatní 
29. září 2021 08:46 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Ledové koupele někdy pomáhají, ale někdy jsou naopak kontraproduktivní Depositphotos
Koupel ve studené vodě nebo dokonce v ledu se v posledních letech stává jakousi modlou pro regeneraci svalů. Využívají ji jako profesionální sportovci, tak i například lidé po zátěžovém cvičení ve fitness.

Koupel v ledové vodě, která má obvykle kolem 10 ° C, po dobu 5 až 10 minut má za cíl zlepšit regeneraci svalů a zlepšit budoucí sportovní výkony. Ale je to skutečně tak?

Co se stane se svaly, když je zchladíte?

Johanna Lanner, odbornice na fyziologii svalů z Karolinska Institute ve Švédsku, vysvětluje, jak to funguje. "Ochlazení snižuje přenos nervových vzruchů, a tím snižuje úroveň vnímání bolesti a rovněž vyvolává zúžení krevních cév v periferních tkáních, což má za následek sníženou difúzi tekutin, která může pomoci snížit cvičením vyvolaný akutní zánět.“

Dále je také známo, že ponoření do studené vody pomáhá obnovit variabilitu srdeční frekvence. Ledové koupele jsou účinné také při snižování symptomů cvičením navozené bolesti svalů se zpožděným nástupem po nezvyklém nebo namáhavém cvičení. Z tohoto důvodu se ledové lázně také běžně používají k regeneraci svalů po sportovních soutěžích.

Sportovní výkony ledové koupele ale nevylepší

Přestože ledové koupele pomáhají svalům se zotavit, k lepším výkonům nevedou. Vědecké studie totiž prokázaly, že na následný výkon mají ledové koupele žádný, nebo maximálně drobný vliv. A co hůř, mohou následný sportovní nebo cvičební výkon i negativně ovlivnit.

Vědci zjistili, že studená voda negativně interaguje s proteinem ve svalech, následný výkon je tak omezem. Celá problematika je ale z vědeckého hlediska složitější. Nicméně vědci dospěli k závěru, že účinky ledových lázní na výkon cvičení se liší podle toho, o jaký druh cvičení jde.

Ponoření do studené vody po silovém cvičení by mělo být prováděno s opatrností nebo raději vůbec. Zjednodušeně řečeno, nekoupejte se v ledové vodě pro zlepšení silového tréninku, ale koupat se v ní můžete, pokud provádíte vytrvalostní cvičení. Dále čtěte: Běh může být pro muže po čtyřicítce způsobem, jak zhubnout. Je však nutné běhat správně.

Zdroj: Metafact.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?