Návrat do školních lavic bývá pro děti bolestný. Riziko úrazů ale lze eliminovat

 Děti 
07. září 2018 17:17 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ve školních kolektivech se respirační choroby rychle šíří Shutterstock
Návrat do školních lavic po dvouměsíčních letních prázdninách bývá pro řadu školáků hodně bolestný, a to doslova. Z výzkumů vyplývá, že začátek školního roku zvyšuje riziko nemocí i úrazů. Nejlepším řešením je prevence.

Školáci se věnují hrám se spolužáky a sportování. Nezřídka pak tyto aktivity končí zraněním. Aby podzimní start proběhl bezbolestně, nepodceňte přípravu.

Kolektivní imunita

Zvýšené riziko onemocnění ovlivňují vnější faktory – chladnější počasí, ale i vnitřní, tzv. kolektivní imunita. Jakmile dítě přijde do nového kolektivu, dostane se do nového imunologického prostředí. A týká se to nejen školáků, ale i dětí v mateřských školách. Prolémy pak na sebe nenechají dlouho čekat. Nejčastěji se u dětí objeví nějaké infekce, obvykle respiračního charakteru.

Prevence je základ

Infekčním onemocněním se dá do značné míry předcházet preventivními opatřeními. Jako ochrana proti nejvážnějším onemocněním slouží v České republice zavedený očkovací systém zahrnující devět očkovacích látek. Zároveň je možné využít i další nepovinné vakcíny.

Důležitým faktorem je rovněž dodržování hygienických návyků, na které je potřeba u dětí dohlížet. Jde hlavně o pravidelné mytí rukou. Vysvětlete svým ratolestem, že si musejí mýt ruce i po cestě autobusem nebo po odemykání dveří ve společných prostorách.

Velkou roli hraje také dostatečný přísun vitaminů. Dbejte na to, aby váš potomek jedl v těchto dnech více ovoce a zeleniny, v lékárnách jsou pak k dostáí nejrůznější vitaminové preparáty.

Ve škole to sice neovlivníte, ale doma dětem často větrejte. Kapénky se tak rozptýlí do prostředí a nemají možnost uchytit se v dýchacích cestách.

Pokud se už váš potomek potýká s rýmou a smrká, jsou lepší papírové kapesníky, které se po použití vyhodí.

Dětské úrazy

S nástupem školního roku se u dětí zvyšuje i úrazovost. Na vině je určitá roztržitost po návratu z prázdnin a úrazy pramenící z kolektivních aktivit. Vliv má ale také absence schopností, které děti získávají až v pozdějším věku. Lékaři například upozorňují na to, že dítě do deseti let není schopné odhadnout vzdálenost, třeba přibližujícího se auta. Schopnost odhadnout, jak daleko auto je, se vyvíjí až po 10. roce věku. V pozoru tak musejí být nejen děti, ale i jejich rodiče.

Každoročně se v prostředí českých škol stanou desetitisíce úrazů, nejvíce se jich pak stane na základních školách. Často jde o zranění ruky, nohy a hlavy. Největší počet úrazů se podle statistik děje při tělesné výchově.

Vyplňte volný čas

Kromě školního kolektivu je vhodné vést děti také k volnočasovým aktivitám. Odreagují se při nich a mohou tu navázat i další kamarádství. Důležité je, aby si dítě aktivitu vybralo samo a nechodilo na ni z donucení.

Jednou z doporučovaných variant sportů pro děti je plavání. Protáhnou si při něm celé tělo, užijí si zábavu a navíc při něm dochází k menšímu počtu zranění než u jiných sportů. Se zájmovými kroužky to ale není vhodné přehánět, jak jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47