Špatný výběr dětských bot mívá hrozné následky. Poškození nohou může být i trvalé

 Děti 
13. září 2018 09:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr dětských bot nikdy nepodceňujte Shutterstock
Malá nebo špatně padnoucí bota je vždy problém, obzvláště u dětí. Když podceníte výběr dětské obuvi, můžete svým ratolestem zadělat na opravdu vážné komplikace. Dětská noha je totiž náchylná k deformacím, které mohou být i trvalé.

Už před několika lety průzkumy odhalily, že až 80 % dětí má při nástupu do první třídy špatnou klenbu z důvodu nekvalitního obutí. Jenže špatná klenba není jedinou zdravotní komplikací, kterou může nekvalitní nebo velikostně špatně zvolená bota dítěti způsobit.

Co dokáže špatná bota napáchat

Nekvalitní boty mají na zdravý vývoj dětí větší vliv, než si možná dokážete představit. Malá noha se vyvíjí a roste v raném věku o 15 až 18 mm za rok. Proto jsou kosti nohy malého dítěte chrupavčité, tedy měkké a snadno podléhající deformacím vlivem špatné obuvi či nadměrné zátěže. Dětská noha má navíc sníženou citlivost vůči bolesti, proto děti někdy v malých botách vydrží i dlouhodobě chodit, tím horší jsou však pozdější dopady na zdravotní stav.

Například příliš krátká dětská bota deformuje prsty (kladívkové, drápovité prsty), příliš dlouhá má za následek zakopávání a neumožní správný odval a odraz nohy. Nezbytné je sledovat i šířku obuvi. V příliš široké botě noha klouže dopředu a prsty jsou poškozovány tlakem na obuv. Příliš úzká bota způsobuje otlaky, brání krevnímu oběhu a deformuje přední část nohy.

Nekvalitní boty mohou u dětí způsobit také únavu a výjimkou nejsou ani problémy s páteří, opotřebení kloubů a kostí.

Vhodná obuv je základ

Podle lékařských statistik se 99 % dětí rodí s naprosto zdravýma nohama. Za prvních šest let jejich věku už ale trpí většina z nich různým poškozením nohou. U dospělých je situace ještě horší, prakticky jen třetina z nich má zdravé nohy.

Při výběru dětské obuvi je třeba dbát na několik zásad. V prvé řadě před nákupem bot požadujte kvalifikované změření velikosti nožičky dítěte. A když si náhodou domů donesete nové boty, které vašeho potomka začnou za pár dní tlačit, neváhejte se vydat zpět do obchodu a boty nechte vyměnit za větší.

Aby boty vydržely co nejdéle v perfektním stavu, je třeba o ně také náležitě pečovat. O tom, jak čistit různé materiály obuvi, jsme psali zde.

Dětská noha má svá specifika

Každý věk dítěte vyžaduje něco jiného. U nejmenších dětí je zapotřebí dbát na to, aby byl fixován kotník, proto byste se měli poohlédnout po kvalitní kotníčkové obuvi. Dětská noha je v mnoha ohledech rozdílná od nohy dospělého člověka. Především tím, že velmi rychle roste. Malé dítě za rok potřebuje průměrně 2 až 3 velikosti obuvi.

Růst dětské nožičky není plynulý, ale probíhá ve skocích. Proto je nutné pravidelně kontrolovat nohu v obuvi, zda má noha dostatečnou vůli. Velikost boty u batolat kontrolujte 1x za měsíc, u předškoláků a mladších žáků stačí kontrolu provést 1x za 2 až 3 měsíce. 

Problém nejsou jen malé boty

Pokud dítě dlouhodobě nosí malé boty, dochází u něj k deformaci nohy. Jenže problém může nastat také v jiných botách než těch malých. Například i nošení velkých bot s sebou nese určitá rizika. Dítě ve velkých botách zakopává a stáčí špičky. Proto je nutné kupovat boty se správným nadměrkem.

Důležité je také nedávat dítěti již nošené boty po sourozenci nebo z bazaru. Každé dítě má specifický styl chůze a botky si takzvaně "vyšlápne". Dítě které obuje nošené boty, má pak tendenci vtáčet nožky podle vyšláplé boty.

Jak vybrat správnou obuv

Kritérií, podle kterých by měl člověk dítěti vybírat zdravotně nezávadnou obuv, je hned několik.

Tvar obuvi

Dostatečně široká špička umožňuje prstům volný pohyb. U dětské boty musí být vhodně zvolena nejen délky ale i šířka. Štíhlá noha v příliš široké obuvi klouže a dochází k oděrkům. Úzká bota na široké noze může způsobit deformitu prstů. Vyvarujte se také botám se špičatou přední částí. Špička boty by měla být prostorná a kulatá, aby poskytovala dostatek místa pro prsty dítěte. Jinak dochází k deformacím jako je vbočený palec, vybočený malík, kladívkové prsty apod.

Správná velikost 

Dětské boty musejí dobře sedět na délku i na šířku. Na délku by měl být před prsty v botě volný prostor 10 – 15 milimetrů. Znamená to, že vnitřní prostor boty by měl být o 10 – 15 milimetrů delší, než kolik měří dětská noha od paty po nejdelší prst.

Při výběru je sice bezpodmínečně nutné, aby si dítě boty vyzkoušelo, není však dobré spoléhat pouze na tvrzení dítěte, zda ho boty tlačí, či ne. Jak už jsme uvedli, dětské nohy mají sníženou citlivost na bolest a tlak, takže vyjádření dítěte nemusí být zcela relevantní. Stejně tak není stoprocentně spolehlivá metoda tlaku na botu v oblasti palce. Děti totiž často reflexivně skrčí prsty, a tak palec nenahmatáte v pozici, kde ho dítě bude při nošení mít.

Materiál svršku a stélka obuvi

Nohy malých dětí se hodně potí, proto je nejvhodnější, aby dětské boty byly vyrobeny z přírodních materiálů kůže nebo textilie. Kožená bota je měkká, prodyšná, absorbuje vlhkost a je přizpůsobivá dětské noze. Stélka zejména v uzavřené obuvi musí být také ze savého materiálu.

Opatek

Patní část dětské nohy nesmí v obuvi klouzat, musí být dokonale zafixována. Proto je důležité, aby měla uzavřená obuv nebo sandálová obuv s plnou patou dostatečně tuhý, vysoký a dlouhý opatek.

Ohebnost obuvi

Při chůzi se každá bota ohýbá v oblasti prstních kloubů. V tomto místě musí být tedy co nejohebnější. To můžete vyzkoušet již při nákupu obuvi. Příliš tvrdá obuv v této oblasti narušuje zdravý vývoj nohou, zvyšuje únavu a narušuje pohodlí chůze. Botička musí tzv. „jít s nohou“.

Střih svršku obuvi

Vhodný střih svršku obuvi, jako je šněrovací, nebo uzavíraná páskem se sponou či na suchý zip, zajišťuje také správnou fixaci nohy v obuvi. Pro nejmenší děti je ideální jen obuv kotníčková. V žádném případě se nedoporučuje lodičková nebo mokasínová obuv.

Tlumící vlastnosti obuvi

Při pohybu po tvrdém povrchu je dětská noha vystavena dalšímu faktoru, který může ovlivnit zdravý vývoj nohy. Tímto faktorem jsou tvrdé dopady na beton, asfalt, dlažbu apod. Následkem mohou být problémy s páteří, opotřebení kloubů a kostí. Proto by měla bota mít podešev s dobrými tlumícími vlastnostmi. Vhodné jsou podešve ze styroporu, pryže, termoplastického elastomeru či polyurethanu. Dobrou službu mohou v tomto ohledu odvést i kvalitní stélky.

Důležitá je také hmotnost obuvi. Měla by být samozřejmě co nejnižší.  Dětské klouby ještě nejsou připraveny na větší zátěž a dítě údajně udělá za den průměrně  až 20 000 kroků.

Certifikát

Dětské boty musejí splňovat všechny podmínky pro zdravé obouvání. Pokud tedy chcete mít úplnou jistotu, že svému potomkovi vyberete správné boty, pořiďte mu zásadně takové, které mají patřičnou certifikaci. Cena kvalitní dětské obuvi bývá logicky ve srovnání s obyčejnou botou vyšší. Náklady na vývoj a výrobu kvalitní dětské obuvi jsou totiž vyšší než náklady na vývoj a výrobu obuvi pro dospělé.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008