Podporujte kreativitu ve svých dětech. Budou v životě úspěšnější

 Děti 
29. října 2020 11:02 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Kreativita je něco, na co nelze mít nebo nemít talent Depositphotos
Se schopností být kreativní se rodí každý z nás. Lze ji probudit a budovat v každém věku, zrovna tak jako ji zabít. Neexistuje sice univerzální návod, jak a čím kreativitu podporovat, existuje ale několik pravidel, kterými, když se budete řídit, vyroste z vašeho dítěte člověk, který bude schopen koukat na svět z trochu jiného úhlu.

Být kreativní znamená dělat věci jinak, koukat na situace z jiného pohledu, hledat jiná řešení a přemýšlet jinak než doposud nebo než ostatní. Děti jsou na to experti, protože ještě neznají "správné" řešení, a proto se to snaží dělat po svém. Neomezují svou kreativitu pravidly, protože je ještě neznají a neustále zkouší něco jiného. Aby se z nich tato schopnost nevytratila v dospělosti, je potřeba kreativitu neustále podporovat.

Připravte jim půdu

Pokud má být dítě kreativní, musí k tomu mít vhodné podmínky. Vyhraďte si doma nějaký prostor, ve kterém se budete věnovat kreativitě, tvoření či vyrábění čehokoliv, co vás napadne. Nemusíte mít doma nic speciálního, kreativitu lze podpořit úplně obyčejnými věcmi. Vystačíte si s běžnými uměleckými potřebami, papíry bílými i barevnými, kartonem, krabicemi, lepidlem, nebo třeba zbytky látek či víčka od PET lahví. Tvořit se dá z čehokoliv. Kreativitu ale podporují i běžné stavebnice jako třeba Lego, Merkur nebo obyčejné kostky.

Buďte inspirativní

Děti se učí především nápodobou, takže pokud je budete do tvoření nutit, jistě uspějete jen stěží. Ovšem pokud budete sami hýřit nápady, které se nebudete zdráhat realizovat, zkoušet nové věci a využívat běžné věci jinak, úspěch se brzy dostaví a i vaše děti budou chtít být jako vy. Největší vliv na své děti do určitého věku máte jen a jen vy, takže pokud jim chcete předat, že tvořivost a kreativita jsou dobrou cestou, musí tento přístup k životu odkoukat od vás. O tom, že se musí děti umět i nudit, jsme psali zde.

Pomáhejte a nechte si pomáhat

Při vytváření nových věcí se před dětmi neschovávejte, nebojte se přiznat, že jste při práci udělali chybu a poučte se z ní společně s dětmi. Zkoušejte dělat věci jinak, poznávejte nová místa, choďte na výstavy autorů, kteří vás zajímají, opravujte a vylepšujte vše, co je potřeba a co chcete. Neberte děti jako obtíž a nechte si od nich pomáhat. Jedině tak je zapojíte naprosto přirozenou cestou a nadchnete je pro danou věc. Zrovna tak ale vy pomáhejte při práci jim.

Podporujte jejich zájmy

Pozorujte děti a jakmile zjistíte, že mají o něco aktuálně silný zájem, poskytněte jim svou plnou podporu. A to i v případě, že to nejsou zájmy, které byste pro ně vybrali vy. Zájmy dětí se rovněž mohou často měnit, což je naprosto normální, jelikož dítě posunují určitým směrem. Je důležité, aby poznaly a vyzkoušely co nejvíce věcí, než poznají, co je opravdu zajímá, baví a hlavně naplňuje.

Popusťte uzdu fantazii

Pouštějte se s dětmi prostřednictvím her do vymyšleného světa, vymyšlených událostí a reakcí na ně. Ptejte se dětí třeba: "Představ si, že je země hranatá. Co všechno by se podle tebe změnilo?". Zkoušejte společně vymýšlet bláznivé nápady a šílené příběhy a pak se jimi probírejte, dokud vás to bude bavit. Když si budete hrát na kuchaře, policajty nebo zvířátka, do hry se vložte naplno a nechte děti, ať vymýšlejí, kudy se hra bude ubírat.

Poučte se z chyb

Tvořte s dětmi dohromady, ale nenuťe jim svou cestu a svůj pohled. Začněte třeba společný projekt a nechte klidně dítě, ať se v polovině odpojí a dál jde svou cestou. Cílem přeci není nejaký konkrétní výrobek, ale to, co si z procesu dítě odnese. Buďte mu průvodcem, ne diktátorem co je správné a co špatné a jak postupovat. Pomozte mu projít zklamáním z chyby a naveďte ho tak, aby ji už příště neudělalo nebo minimálně vidělo, kde může problém nastat. Proces tvorby přináší plno společných zážitků, pomáhá budovat vztah, ale hlavně učí děti řešit konflikty, pracovat s chybou a být trpělivými.

Nekritizujte

Když se vás dítě zeptá, jestli se vám líbí jeho výtvor, spíš než: "ano, jsi šikulka", zkuste dílo popsat a ukažte mu, že máte zájem. Zeptejte se ho, co ho na procestu tvorby nejvíce bavilo, co by udělalo jinak, jestli je ono samo spokojené a vyzdvihněte jednotlivé aspekty jeho výtvoru. Cílem je podpořit k další tvorbě, nikoliv zabít nadšení, přestože vám osobně se dílo nelíbí, jelikož vy byste ho udělali úplně jinak a lépe. Důležité je hodnotit dílo v souvislosti s věkem, pokrokem od minula a schopnosti dítěte překonat překážky a dotáhnout projekt do konce. Právě takhle mu totiž pomůžete budovat sebevědomí a podpoříte jeho kreativitu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum