Nebojte se společného spaní s dítětem. Je naopak prospěšné

 Děti 
02. listopadu 2020 12:30 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Děti se v přítomnosti rodičů cítí mnohem bezpečněji Depositphotos
Zná to nejedna maminka. Večer jde spát a ráno se probudí s jedním či dvěma ratolestmi po boku. A zpět se jim moc nechce. Je to špatně spát s dětmi, nebo není?

Společné spaní s dětmi jedni podporují, druzí naopak zatracují. Pokud bychom se však podívali do historie, dříve bylo společné spaní rodičů s dětmi naprosto přirozené. To, že děti spí zvlášť, je spíše záležitost moderní doby. Ovšem, je to tak opravdu správně?

Spaní s miminkem

Pokud jde o ty nejmenší ratolesti, pak spaní s miminkem má jisté výhody pro maminku. Ta totiž nemusí nutně kdykoliv vstávat, pokud dítě potřebuje nakojit nebo se třeba jen pomazlit. Je tak celkově odpočatější, navíc přítomnost dítěte stimuluje tvorbu mateřského mléka. A své pozitiva to přináší i dětem. Ty bývají klidnější, protože se cítí více v bezpečí, navíc se tím upevňuje citové pouto mezi dítětem a matkou. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že společné spaní s rodiči snižuje riziko náhlého úmrtí kojenců (SIDS). 

Bezpečné spaní

Chcete-li spát se svým drobečkem, je potřeba dodržovat několik pravidel. Během spánku se totiž nejenom vy sami, ale i dítě hodně pohybuje, takže může dojít nejenom k pádům z postele, ale také udušení. 

Na co dbát

  • Dítě by mělo spát na straně matky, nikoliv mezi rodiči.
  • U miminka by neměli spát starší sourozenci.
  • Nenechejte v posteli žádné polštářky či hračky (např. plyšáci), kterými by se dítě mohlo zadusit.
  • Dítě musí být zajištěno, aby nespadlo z postele.
  • Nikdy s dítětem nespěte mimo postel.
  • Miminko by mělo mít svou přikrývku a spát bez polštářku.

Kdy zvolit oddělené spaní

Společnému spaní s dítětem byste se měli vyhnout v případě, že jste požili alkohol. Vaše instinkty jsou totiž oslabeny a mohli byste během spánku dítě nechtě zalehnout a udusit. Stejně tak byste se společného spaní měli vzdát, pokud matka v těhotenství kouřila. Je totiž prokázáno, že děti matek kuřaček jsou více ohroženy SIDS a v tomto případě je lepší, pokud je miminko hlídáno monitorem dechu. Co dalšího miminku hrozí, pokud matka v těhotenství kouří, jsme psali zde.

Rozmazlenost? To ne!

Někteří "zlí" jazykové tvrdí, že společným spaním si dítě rozmazlíte a bude s vámi chtít spát už napořád. Není to pravda. Dítě si po nějaké době samo řekne, kdy už chce mít svůj vlastní prostor, takže jednoho dne to bude vyloženě odmítat. Velmi vhodnou alternativou také je pořízení speciální postýlek, které jsou z jedné strany otevřené a přisunou se k postýlce rodičů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum