Nejkrásnější Vánoční tradice - psaní Ježíškovi. Naučte děti nevymýšlet nesmyslné dárky a být skromné

 Děti 
28. listopadu 2020 11:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dětská přání někdy neznají mezí Depositphotos
Ačkoliv se Santa Claus objevuje téměř na všech vánočních dekoracích, adventních kalendářích, v televizi běží v adventním čase jedna pohádka o severním pólu za druhou, český Ježíšek se stále drží zuby nehty. Jedním ze způsobů, jak jeho tradici podporovat a udržovat, je každoroční psaní dopisu Ježíškovi.

Vánoce, to jsou pro mnohé z nás svátky klidu, které si spojujeme především s rodinou. Naše děti si ovšem vybaví stromeček, cukroví, koledy a hlavně Ježíška, který jim každoročně přinese to, co si nejvíc přejí.

Obzvlášť malé děti si vůbec neuvědomují, jak reálná či nereálná jejich přání jsou. Nevidí cenový rozdíl mezi pastelkami, kostýmem vlka a karavanem pro panenky. Nechápou, že jim Ježíšek nemůže dát všechny hračky, které si přejí. A od toho je tu právě rodič, aby přání dětí usměrnil.

Proč psát Ježíškovi

Především proto, že je to velmi pěkná a milá tradice, která udržuje Ježíška stále v mysli našich dětí a nedovolí jiným vánočním obdarovávatelům, aby jej vystřídali. Zároveň psaním Ježíškovi podporujete dětskou fantazii a kreativitu. V krátkých zimních dnech se vám také hodí, že máte alespoň hodinu co dělat, pokud psaní Ježíškovi spojíte i s vlastnoruční výrobou přáníčka, na které posléze budete s dítětem psát.

Dětem se rovněž zkrátí čekání na Ježíška, nastoluje se vánoční atmosféra a vy navíc víte, co děti chtějí pod stromeček. A v neposlední řadě si můžete všechna přáníčka schovat a v dospělosti je dětem ukázat a zavzpomínat s nimi na bezstarostné období dětství. Kdy je nejlepší čas kápnout božskou, jsme psali v tomto článku.

Na psaní musí být klid

Přání pište klidně několik dní, vypněte televizi a třeba si pusťte vánoční koledy. Děti se musejí na psaní soustředit. Nedávejte dětem k ruce katalog, ať si zaškrtají, co se jim líbí, nepouštějte jim reklamy, které ovlivní jejich momentální úsudek. Nejprve zkuste, jestli nejsou schopné vymyslet samy, co jim chybí, co by si přály.

Dejte jim volnou ruku, ale...

Než začnete psát, zkuste s dětmi probrat, jestli jim něco chybí. Pomozte jim projít všechny možnosti, kromě hraček a společenských her zmiňte také oblékání, sporty, kreativní aktivity a pomůcky, hudební nástroje, zkrátka jim ukažte, že nejen hračky mohou být vhodným dárkem. Můžete si společně napsat i takový seznam, který poté společně projdete, protřídíte a vyberete jen ta podstatná, reálná a důležitá přání. Pokud nemohou na nic přijít, zkuste jim připomenout, co nedávno zmiňovaly, že jim chybí. Poté už jen dejte dopis za okno a počkejte, až si ho Ježíšek odnese.

Zdůrazněte smysl Vánoc

Při psaní Ježíškovi s dětmi mluvte o Vánocích, o jejich smyslu a podstatě, o tom důležitém, nejen o dárcích. Učte děti už od malička, že Vánoce nejsou jen dárky pod stromečkem, že nemusejí chtít všechno jen proto, že jim to někdo dá v jejich očích za nic, ale že mají chtít jen to, co skutečně potřebují. Musíte jim jít ale zároveň příkladem a sami neočekávat a nepožadovat přehnané dary.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008