Péřová zavinovačka zajistí miminku hluboký a spokojený spánek lépe než ta nejkvalitnější matrace

 Děti 
06. listopadu 2020 12:41 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Kvalitní spánek je důležitý pro správný vývoj dítěte Depositphotos
Nejedna maminka zná ten pocit, kdy dělá, co může, ale miminko ne a ne klidně usnout. Dětský pláč rve srdce, ale po několika týdnech už i uši. Přitom je možné, že jediné, co vaše dítě potřebuje, je správný způsob zavinutí.

U malých miminek se někdy těžko pozná, co jim chybí, ale příjemné podmínky pro spánek jsou rozhodně na prvním místě. Péřová zavinovačka je tím nejlepším, co miminku můžete nabídnout, a to nejen z hlediska pohodlí, ale i vývoje.

Alergie se nebojte

Možná si říkáte, že se v poslední době hodně mluví o alergiích na peří a doporučují se spíš umělá vlákna. Ovšem pravá alergie na peří je považována za velmi vzácnou. Alergii vyvolávají spíš jiné alergeny, které na sebe váží prachové částice ještě předtím, než je peří použito k výrobě peřin či polštářů. Zrovna tak může alergii způsobit nesprávně upravené peří, které může tlít a alergii pak vyvolají různé druhy plísní.

Peří se navíc před zpracováním opakovaně pere a sterilizuje, a proto má podle některých zdrojů i nižší alergický potenciál než běžně užívané syntetické výplně.

Proč právě peří

Když se dítě narodí, nastane v jeho životě obrovská změna. Z teplé a měkoučké dělohy je najednou někde, kde ho nic neobepíná, není rovnoměrně zahříváno a jeho končetiny se mohou volně pohybovat. To dítě často stresuje. Načechraná péřová zavinovačka dítěti poskytne pocit bezpečí, jistotu a měkké prostředí, které je velmi podobné tomu, na které bylo zvyklé v děloze. Zavinovačka nebo peřinka z peří tak může miminku první měsíce života velmi zpříjemnit.

Nejde jen o pohodlí

Malé miminko zpočátku není schopno ležet rovně na zádech, a proto i ta nejkvalitnější matrace pro dítě není zpočátku příliš pohodlná. Miminka navíc mají těsně po porodu zkrácené zádové a šíjové svalstvo, což může vést k nechtěnému záklonu hlavičky i těla. Novorozeně díky tomu může trpět nejistotou, bolestmi bříška, ale rovněž si může zadělávat na komplikace v budoucím vývoji.

Péřová zavinovačka napomáhá k získávání stability a zklidňuje trhavé pohyby, které dětem způsobují nepříjemné pocity. Navíc v ní nedochází ke zplošťování hlavičky, které se jinak u miminek objevuje velmi často.

Jak dítě správně zabalit

Jenže ono nejde jen o to koupit zavinovačku a jen tak do ní dítě položit a čekat, že najednou začne klidně spát samo od sebe, přestane plakat a vy pro to nebudete muset udělat vůbec nic. Na vás je totiž ta nejdůležitější část, a to uložení dítěte do zavinovačky. Zavinovačku musíte nejprve dokonale načechrat. Žádná slehlá místa se netolerují. Zároveň musíte sklepat peří do cípu pod hlavičku. Miminko na zavinovačku uložte tak, aby mělo hlavičku, nos, bradu, hrudní kost a stydkou sponu v jedné ose. Nejlépe toho docílíte tak, že jej budete pokládat z polohy "zajíčka".

Podložte miminku hlavičku dlaní a předloktím mu přitom podpírejte ramínko. Druhou rukou ho chyťte pod zadečkem tak, aby mělo skrčené nožičky stehýnky na bříšku. Jakmile ho položíte na zavinovačku či peřinku, vysuňte ruku z podzadečku a položte ji na hrudník miminka. Jedině tak se položí na celá záda. Druhou ruku vytočte tak, abyste ji mohli vytáhnout zpoza záhlaví, čímž dojde k protažení šíje. Jedině tato poloha umožňuje dítěti správný psychomotorický vývoj.

Aby se nepřehřálo

Peří má tu vlastnost, že teplo nevytváří, ale pouze udržuje. I tak je ale důležité myslet na to, jak dítě do zavinovačky oblékáte. Pokud je více než deset stupňů Celsia, stačí dítěti obléknout pouze body a plenku. Ponožky či overalek se doporučují přidávat až při nižších teplotách. Pokud se miminko nezklidní ani po dvou a více minutách, zkuste dítěti sundat třeba ponožky nebo kalhoty a zaviňte jej znovu. Často dítě pláče jen proto, že se maminka obává, aby nenastydlo, a je mu horko. Na co dbát při uspávání dítěte, jsme psali v tomto článku.

Správná péče

Aby vám zavinovačka co nejdéle vydržela, musíte se o ni i správně starat. Několikrát denně ji načechrávejte, aby v ní bylo děťátku pohodlně. Myslete na to, že nejvíce peří musí být pod hlavičkou a naopak nejméně u nožiček. Zavinovačku či peřinku také pravidelně větrejte. Pod miminko vždy pokládejte látkovou plenu, abyste nemuseli neustále převlékat povlak. Po čtvrt roce nechte zavinovačku přes noc v mrazáku, abyste zlikvidovali všechny roztoče.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod