Jak naučit dítě poznávat hodiny. Důležité je vystihnout ten správný čas

 Děti 
08. ledna 2021 09:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Naučit dítě poznat hodiny, bývá někdy těžký úkol Depositphotos
Některé věci se malé děti učí rychle, jiné hůře. Mezi složitější záležitosti patří určitě i poznávání hodin. Někdy je to opravdu běh na dlouhou trať. Sobě i vaší ratolesti výuku usnadníte tím, že ji pojmete jako hru.

Poznávat hodiny se učí většina dětí těsně před nástupem do školy, některé však o to projeví zájem i dříve. Pokud váš potomek neumí rozeznat čas na ciferníku ani s nástupem do školy, nezoufejte. Je to jen otázka času. Jakmile si ve škole osvojí základy matematiky, bude to pro vaše dítě hračka.

Určitě se budete muset při výuce obrnit trpělivostí. A taky vám pomůže, když dítku pořídíte nějaké hezké hodiny s ručičkami. Je jedno, zda zvolíte papírové s obrázky nebo dřevěné, které už něco vydrží. Chybu neuděláte, pokud půjdete hodiny koupit i s dítětem a necháte jej, ať si je samo vybere.

Malá a velká ručička

Ze všeho nejdříve se pokuste dítku vysvětlit, jaký je rozdíl mezi velkou a malou ručičkou. Objasněte jim, že krátká ukazuje celé hodiny, dlouhá minuty. Později je nutné vysvětlit rozdíl mezi velkou a malou ručičkou, že velká ukazuje celou, čtvrt, půl a tři čtvrtě a malá hodiny.

Začněte celými hodinami

Ze začátku ukazujte jen celé hodiny. Začněte na dvanácti hodinách a postupně rotujte po ciferníku a vždy na celé hodině zastavte ručičku a řekněte čas. Velké ručičky si momentálně nevšímejte.

Velká ručička bývá složitější

Jakmile předškolák pochopí smysl celých hodin, můžete společně začít pronikat do tajů velké ručičky. Z počátku z toho možná váš potomek bude mít velkou hlavu, ale to se brzy poddá. Dříve či později dítě pochopí, že v případě minut znamená číslice 1 na ciferníku 5 minut. Teprve až dítě ručičkové hodiny pochopí, můžete mu vysvětlit i hodiny digitální. O tom, jak naučit dítě jezdit na kole, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod