Umět správně změřit délku nohy, je pro nákup dětských bot klíčové. Tlačením na palec ji ale nezjistíte

 Děti 
30. listopadu 2020 09:40 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Správná velikost dětské obuvi je velmi důležitá Depositphotos
Dětská noha je specifická v tom, že roste v nepravidelných skocích a navíc ji můžete kvůli špatné velikosti obuvi nevratně poškodit. Proto je obuv nutné pravidelně kontrolovat a nenechat starost pouze na dítěti, které si často nemusí ani všimnout, že ho bota tlačí.

Menším dětem je potřeba kontrolovat nohu každé 2 až 3 měsíce, školním dětem stačí jednou za 4 měsíce. Ovšem může se stát, že dítě takzvaně přeskočí velikost a během chvíle mu jsou malé všechny boty. Proto je vhodné pravidelně alespoň vyndávat stélku a kontrolovat, zda se otisk nohy pohybuje stále v doporučené oblasti a zda se některé prsty nemusejí krčit.

Jakmile dojde na nákup nových bot, je potřeba chodidlo správně změřit. Měření nikdy neprovádějte vsedě. Je opravdu důležité stát, protože jedině tak se chodidlo může natáhnout do maximální přirozené délky. Chodidla je lepší měřit v odpoledních hodinách nebo k večeru, jelikož jsou po celodenním chození více oteklá a jejich velikost se tudíž může ráno a večer lišit.

Metoda obkreslování

Svlékněte dítěti ponožky a postavte je na bílý papír. Nohy musejí mít na papíře obě, nebo alespoň blízko u sebe, a musejí stát rovně a váhu mít rozprostřenou po celé ploše chodidel. Zkontrolujte, jestli dítě nepřenáší váhu pouze na paty, nebo zda nemá skrčené prsty. Pak už jen vezměte tužku, položte ji kolmo k papíru a nohu po celém obvodu obkreslete. Totéž učiňte u druhé nohy. Vezměte si k ruce krejčovský metr nebo pravítko a změřte délku obkresleného chodidla od paty až po nejdelší prst. Pozor! Nemusí to nutně být palec. Změřte obě nohy, protože se stává, že je jedna noha větší než druhá. Jak správně vybrat první dětské boty, jsme psali zde.

Postavte dítě ke zdi

Dalším způsobem, jak zjistit velikost chodidla vašeho dítěte, je postavit jej ke zdi, jako když měříte jeho výšku. Opět měřte chodidla bez obuvi a ponožek. Na zem dejte dítěti pod nohy papír, paty musejí být přitisknuty ke stěně. Pak už jen udělejte čárku tam, kde končí nejdelší prst a vzdálenost změřte metrem či pravítkem.

Podélné měření

Toto měření se u dětí moc nepoužívá, jelikož jen stěží uhlídáte dítě, aby se ani nehlo. Spočívá v tom, že se dítě postaví rovně na zem, vezmete si k ruce krejčovský metr a nohu změříte od paty k palci z boku. Toto měření však není tak přesné, protože snadno uděláte chybu, které si, kvůli nezakreslení délky nohy, nemusíte všimnout.

Nezapomeňte na nadměrek

Měřením délky chodidla to ovšem nekončí. K naměřené hodnotě je třeba ještě připočítat nadměrek, který slouží k volnému pohybu prstů a u dětí je důležitý i kvůli růstu chodidla. Proto je nutné přičíst 10 až 15 milimetrů, aby bota dobře seděla a neohrožovala vývoj nohy dítěte. Po přičtení nadměrku zjistíte, jaký rozměr by měla mít vnitřní část obuvi, neboli stélka. 

Také dejte pozor na to, zda výrobce náhodou už nadměrek do velikosti boty nezapočítal. To by se pak mohlo stát, že jej započítáte dvakrát. A stejně jako příliš malá bota, ani příliš velká bota není pro chůzi vhodná a může mít na chodidlo destruktivní vliv.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008