Blíží se zápis do školy. Tyto věci by měl budoucí prvňáček zvládnout

 Děti 
07. ledna 2021 10:14 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
To, zda je dítě na školu připraveno, si můžete ověřit i doma Pixabay
Už za tři měsíce čeká na budoucí školáky zápis. Co by všechno vaše dítě už mělo umět?

Ať už letošní zápisy proběhnou v normálním režimu nebo stále na dálku, pokud nebude vaše dítě na školu připraveno, může mít později poměrně vážné problémy. Samozřejmě, že jednou z možností je posoudit zralost dítěte v pedagogicko-psychologické poradně, ale celou řadu věcí si můžete prověřit také vy sami doma. Které to jsou?

Pozornost

To, co dítě potřebuje ve škole, je sedět v klidu a udržet pozornost, a to alespoň patnáct minut. To, zda to dítě dokáže, si můžete velice snadno prověřit i doma. Stačí mu přečíst pohádku nebo jej zaměstnat třeba kreslením. A pokud u něj zůstane alespoň patnáct minut, zvládne také naslouchat paní učitelce. 

Motorika 

Pro malého prvňáčka je nejdůležitější naučit se nejenom číst, ale také psát. Proto potřebuje mít skvěle uvolněnou ruku a z prstů zvládnout udělat takzvanou špetku, která je základem pro držení tužky. Důležitá je také jemná motorika, tedy zvládnutí manipulace s drobnými předměty, jako je zapnutí knoflíku nebo zavázání si tkaničky. 

Zrak a sluch

Každý prvňáček by měl rozeznat alespoň základní barvy a tvary, což si také můžete doma snadno prověřit. Stejně tak by měl umět rozeznat obrázky a dílky, které k sobě patří. Proto s dítětem skládejte puzzle a hrajte pexeso. Díky tomu budete také trénovat paměť. Ještě než dítě nastoupí do školy, mělo by umět rozeznat první hlásky ve slově. Stejně tak by se dítě mělo umět dorozumět a nemělo by mít poruchy řeči. V opačném případě se obraťte na logopeda. Proč s jeho návštěvou neotálet, jsme psali zde.

Obratnost

Vaše dítko čeká ve škole i tělocvik. Takže je určitě dobré, aby umělo chytit míč, udrželo rovnováhu a přeskočilo překážku. To jsou opět dovednosti, které můžete dítě snadno doučit doma nebo během venkovních procházek. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve