Dětská pleť vyžaduje v zimě zvláštní péči. Ochranný krém lze vyrobit i doma

 Děti 
24. ledna 2021 08:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V zimě dostává dětská pokožka zabrat Depositphotos
Zima je pro pleť velmi náročným obdobím. Strádá jak dospělá, tak hlavně dětská pokožka, která je jemná a citlivá. Pokud trpí vaše ratolest nějakým chronickým kožním onemocněním, například atopickým ekzémem, v zimě se mu s největší pravděpodobností ještě zhorší.

O tom, že dětská kůže je podstatně tenčí než kůže dospělých, není pochyb. Obsahuje až o 80 % více vody než kůže dospělých, tudíž je vláčnější a měkčí. Mazové žlázy ještě neprodukují tolik potu ani mazu, které by povrch kůže chránili. Nejproblematičtější je v zimě změna teplot. Prudký teplotní šok, kdy dítě vyjde z vyhřátého bytu ven do zimy, má za následek vysušení pokožky. Vítr zase může na pokožce způsobit drobné praskliny a další poškození. Z těchto důvodů je nutné o dětskou kůži správně pečovat.

Mazat, mazat, mazat

V prvé řadě mějte na paměti, že v zimě je třeba dětskou pokožku promazávat častěji než v jiných měsících. A to nejen tehdy, když zrovna míříte ven. Hodně důležité je promazat pokožku po každé koupeli či sprchování. „Nejlepší je krém či olej aplikovat do tří minut po koupeli, předtím, než ho obléknete do pyžámka. Pokožka dítěte se musí promazat, když je ještě vlhká. Jen tak se hydratační složky nejlépe vstřebají. Vlhkost se tímto zamkne pod vrchní vrstvu pokožky. Důležité je takto dítě promazávat i tehdy, pokud se vizuelně ani nezdá, že by kůže byla moc suchá, nebo že děťátko svědí. Prevence je prostě, i v tomto případě, základ,“ řekla dětská lékařka Tereza Filová.

Jaké krémy jsou nejlepší

Když venkovní teplota klesne, mazové žlázy pokožky snižují produkci lipidů (které u dětí už tak produkují méně mazu než žlázy dospělých) a látková výměna stagnuje, upozorňuje dětská lékařka. Proto je podle ní vhodná kosmetika obsahující tuky, které tím pokožce dodáme “zvenku” a pomůžeme jí. 

„Často se píše, že by krémy na zimu neměly obsahovat vodu. Jde o to, že tyto krémy by měly být tzv. na bázi oleje, tzn, že kapičky vody jsou schované uvnitř tukových složek krému. Tím předejdeme tzv. vymrzání vody a poškození pleti mikroskopickými krystalky ledu. Rozhodně se ale neděste, když si na obalu přečtete, že v krému je obsažena voda. Určitě potom nedojde k zamrznutí pokožky a jejímu ,rozlámání´,“ poznamenala Filová. V zimě je tak vhodnější sáhnout po mastnějších krémech. A pokud víte, že půjdete ven, namažte krém vašemu dítku asi 20 minut před tím, než teplé prostory opustíte.

Vynikající je, když krémy obsahují měsíčkový olej, bambucké máslo, olej z avokáda, mandlový olej a panthenol. Pro zimní ošetření pleti je ale výborná také obyčejná vazelína. „Objeví-li se po procházce začervenání kůže, naneste na vatový tamponek odvar z heřmánku a přiložte jej na pár minut na červená místa, poté vždy použijte dětský hydratační krém na obličej,“ radí Tereza Filová.

Domácí krém na zimu

Výborný a hlavně účinný dětský krém vhodný do zimy si podle lékařky Filové mohou rodiče vyrobit i sami doma. Budou tak mít jistotu, že vše, co v něm bude, bude ekologické a bez zbytečné chemie.

Co budete potřebovat

  • 50 ml nerafinovaného bio bambuckého másla 
  • 10 ml mandlového oleje  
  • 10 g sušeného květu měsíčku 
  • jemné sítko nebo plátýnko
  • kelímek

Ve vodní lázni rozpusťte bambucké máslo a smíchejte jej s mandlovým olejem. Do této směsi vsypte květy měsíčku. Čím víc jich bude, tím silnější vznikne mast. Dbejte na to, aby byly všechny květy ponořené. Několik hodin udržujte pod hrncem velmi mírnou teplotu, aby máslo neztuhlo a měsíček se pořádně vyluhoval. Pak přeceďte přes plátno do kelímků a nechte ztuhnout. O tom, jak si doma vyrobit přírodní krém na holení pro muže i ženy, jsme psali zde.

Témata: děti, zima, pleť, krém,
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod