Naučte dítě lyžovat. Je třeba dodržet pár jednoduchých zásad a zvládnete to

 Děti 
22. ledna 2022 11:45 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na lyže mohou děti již od tří let, ideální je ale až od pěti Depositphotos
Chtěli byste vašeho malého caparta naučit lyžovat? Nabízíme vám několik rad, jak bezpečně zvládnout první obloučky a ještě si to i pěkně užít.

Vyrazit v zimě na hory a užívat si parádní lyžovačku na čerstvě napadaném sněhu, dýchat svěží vzduch a večer si ve vyhřáté chatě nebo hotelu dát teplý svařák. To je prostě idylka, kterou si každým rokem nenechávají ujít tisíce lidí a rodin. Pokud máte malé děti, určitě se už těšíte, až jim budete moci ukázat kouzlo hor a naučíte je lyžovat. Jak na to?

Kdy je vhodná doba

Podle odborníků není vhodné dítě stavět na lyže dříve, než oslaví třetí narozeniny. Za naprosto ideální se považuje až věk kolem pěti let. Spodní hranice jsou tři roky, ale i to je individuální, malé děti nemají dostatečnou pohybovou koordinaci a jejich kostra není natolik vyvinutá, aby bez problémů odolala za jízdy tlakům na kyčle, kolena a kotníky.

Jaké lyže

Důležité je pořídit dítěti správné lyže. Podstatná je délka, která by měla být o deset až dvacet centimetrů kratší, než kolik měří vaše dítě. Tomu by měly lyže dosahovat maximálně pod bradu. Co se týká lyžáků, pro začátečníky jsou vhodné skeletové boty. Nezbytná je i bezpečnostní helma a lyžařské brýle. Samozřejmě, že levnější variantou jsou lyže z půjčovny. Díky tomu nemusíte kupovat prakticky každý rok nové vybavení v souvislosti s tím, jak vám dítě poroste. A nezapomeňte také na kvalitní oblečení, především správný způsob vrstvení, o němž se dočtete zde.

Začněte s běžkami

Proč zrovna běžky? Je to jednoduché. Díky běžkám dostane dítě podstatně rychleji pocit skluzu a osvojí si předozadní rovnováhu. Proto stačí zprvu běžky, na nichž se naučí chodit a sjíždět z mírného kopce. Díky tomu tak nemusíte jezdit hned na hory a utrácet nemalé peníze za vleky. 

Hůlky nechte doma

Pokud vyrazíte s dítětem rovnou na hory, začněte s ním jezdit na malých dětských vlecích. I jízdou na lyžích směrem vzhůru dítě vlastně trénuje. A myslete hlavně na to, že dítě se teprve učí, a proto potřebuje, aby mu lyže dobře klouzaly. Takže je namažte kvalitním voskem. Na zoxidované drhnoucí skluznici pocit skluzu nezíská. To, co můžete bez obav nechat doma, to jsou hůlky. Ty by se dítěti jen pletly pod nohy. Dejte mu je až ve chvíli, kdy získá jistotu.

Vysvětlujte dětskou řečí

Dítě potřebuje názorný příklad. Proto je nejlepší, když mu nebudete vysvětlovat, co má dělat, ale rovnou mu to ukážete. Co je však důležité, mluvte na dítě jeho řečí, která je přiměřená jeho věku. Zapomeňte na slova jako doprava nebo doleva. Ale říkejte k lesu, k vleku apod. Důležité je učit všechno postupně. Nejprve klouzání, poté zastavení a až nakonec zatáčení. Děti jsou velice učenlivé, takže některé z nich se během hodiny naučí i první obloučky.

Lyže nebo snowboard?

Možná, že nejste příznivci lyží, ale sami jezdíte na snowboardu. Jde o náročnější druh sportu, než je lyžování, především na motoriku a udržení rovnováhy. Proto s tím, než dítě postavíte na prkno, počkejte ideálně do šesti let. Samozřejmě, že se najdou výjimky a jsou děti, které jezdí na snowboardu už od tří let. Je však důležité vždy přihlížet aktuálním schopnostem svého dítěte a neporovnávat jej se sousedovým. Každé dítě je totiž individuální.

Zdroj: thesnowcentre.com, bring-the-kids.com

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve