Chcete pleť bez vrásek, skvrn a akné? Vsaďte na kyseliny

 Krása 
21. prosince 2018 11:17 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Existují druhy kyselin, které umí s pletí doslova zázraky Depositphotos
Není kyselina jako kyselina. Ty kosmetické si dokáží poradit s vráskami, akné a léčí celou řadu kožních problémů. Které to jsou?

Určitě si z hodin chemie pamatujete lahvičky s barevnými tekutinami. Byly mezi nimi i nebezpečné žíraviny jako kyselina sírová či dusičná. Jenže existují i kyseliny velmi prospěšné pro člověka. Tady jsou ty nej.

Kyselina mléčná

Už název této kyseliny napoví, že se skutečně získává z mléka. Na rozdíl od ostatních kyselin, které působí taktéž exfoliačně, obsahuje kyselina mléčná i hydratační složku, díky níž působí i proti suchosti pleti a vráskám. Díky tomu, že působí pouze na povrchu kůže, je vhodná i pro citlivou pleť. Navíc je účinná proti hromadění tmavého pigmentu.

Kyselina glykolová

Je účinným bojovníkem nejenom proti vráskám, ale také má léčebné vlastnosti. Je vhodná pro omlazení suché i citlivé pleti, navyšuje produkci kolagenu, posiluje dermis a epidermis a ulevuje od akné. Kyselina glykolová se přirozeně nachází v cukrové třtině. Už po první aplikaci je pleť viditelně hladší a má sjednocenou barvu. Nicméně daní za to je podráždění, které se může na pleti objevit, pokud jí nedáte čas si na aplikaci zvyknout. Podobné účinky na pleť má také kyselina mandlová.

Kyselina salicylová

Výrobci ji velmi často používají do přípravků proti akné. Dokáže totiž uvolnit ucpané póry tím, že rozpouští kožní maz a odstraňuje svrchní vrstvu pleti. Prostupuje i mazovými žlázami a rozkládá kožní maz a oleje přítomné v pleti. Působí antibakteriálně, protizánětlivě a exfoliačně. Kyselina salicylová je tak skvělým řešením nejenom při léčbě již vytvořených pupínků, ale také umí působit preventivně proti vzniku nových.

Kyselina hyaluronová

Tento zázračný elixír asi není třeba moc představovat, protože o této kyselině se v poslední době hodně mluví. Nejen, že může kyselina hyaluronová zlepšit hydrataci pleti z vnějšího prostředí, ale dokáže v sobě zadržet vodu o tisícinásobku své váhy. Pokud chcete, aby vaše sérum bylo co nejúčinnější, aplikujte ho na vlhkou pleť. Výsledkem pravidelného používání je jemnější, vyhlazená pleť s vyplněným objemem.

Kyselina askorbová

Trápí vás pigmentace? Pak určitě sáhněte po vitaminu C neboli kyselině askorbové. O prospěšnosti tohoto vitaminu na lidské zdraví se ví dlouho. Ale údajně se prokázalo, že dokáže bojovat i s rakovinou. Více o tomto tématu jsme psali zde. Kromě toho je to nejsilnější antioxidant, který umí pokožku zbavit tmavých skvrn a sníží produkci melaninu zodpovědného za nadměrnou pigmentaci. Stimuluje také produkci kolagenu, takže výsledkem je zpevněná a barevně sjednocená pleť s mladistvým vzhledem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod