Co dělat, když chcete mít krásné rty i v zimě. Jakým zlozvykům se vyhnout?

 Krása 
05. ledna 2019 16:38 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pro krásné rty je třeba neco udělat Depositphotos
Pokud chcete mít hezké rty, je třeba o ně prakticky celoročně pečovat. V létě rty trápí sucho, slunce, případně slaná voda z moře či chlór z bazénu, v zimě zase mráz. Jen s balzámem na rty si ale rozhodně nevystačíte.

Jen málo šťastlivců se může pochlubit dokonalými rty bez toho, aniž by o ně nějak pečovali. Pokud si ale osvojíte pár triků, budou i vaše rty v perfektní kondici bez ohledu na počasí.

Základem péče o rty je přizpůsobit výběr pečujících prostředků ročnímu období. V létě rozhodně používejte balzámy na rty se sluneční UV ochranou a dostatečně hydratujte. V zimě volte nejmastnější produkty, které neobsahují vodu. Ta totiž může zamrzat a popraskat vaše rty. V zimě si rty neolizujte přesně z tohoto důvodu, pokud se tak stane, mějte po ruce kvalitní balzám na rty na bázi olejů a tuků. Mějte vždy na paměti, že rty neobsahují žádné mazové žlázy, které by je zvlhčovaly jako pleť. Proto je třeba jim věnovat o to důkladnější péči!

Nejlepší balzámy na rty

V široké nabídce balzámů na rty najdete po generace oblíbené značky i další vysoce kvalitní značky. Ty nabízejí specifickou péči pro rty trpící konkrétními problémy, nebo se zaměřují na trendy BIO a přírodních balzámů. Vybírat je vhodné podle potřeb vašich rtů, na suché a citlivé zvolte přípravky na bází přírodních olejů a přírodních ošetřujících látek, majitelky rtů bez problémů a specifik mohou více experimentovat a zkusit balzámy na rty s tónováním či třpytkami. O tom, jak si doma vyrobit vlastní balzám na rty, jsme psali zde.

Suché a popraskané rty

Pokud jste zjistili, že jste prevenci podcenili a vaše rty jsou popraskané a nehezké, je potřeba jim dodat první pomoc. Rty je nutné hydratovat a dopřát jim intenzivní kúru. Regenerační séra nejen pomohou dodat živiny a hydrataci, ale napomáhají řešit také problémy, jako jsou afty a opary. Zmírňují pálení a svědění a některá séra lze užívat i pro výplach úst. Základem je především četnost užití, a to ideálně několikrát denně. 

Peeling pro rty

Pravidelný peeling je doporučovaný pro tělo i pleť, ale co rty? Na ty se často zapomíná, přitom jim může jenom prospět. Rty se nádherně prokrví, oživí je odstraněním starší kůže a dodá jim nádhernou zdravou barvu. Peeling lze provádět zubním kartáčkem jako součást zubní hygieny, pokud však máte tvrdší štětinky kartáčku, neprovádějte peeling příliš často.

Péče o mužské rty

O rty by neměly pečovat jen ženy. Okoralé a suché rty nesluší ani mužům. Ti by měli používat bezbarvý balzám na rty a nosit ho vždy s sebou. Jeho použití není vidět, rty však budou hydratované a budou působit svěžím dojmem. Kromě univerzálních balzámů na rty bez vůně a příchuti mohou pánové také použít speciální přípravky určené pro mužské rty, které jsou velmi účinné.

Vitaminy pro rty

Vzhled a zdraví rtů ovlivníte nejen důkladnou péčí pomocí kvalitní kosmetiky, ale také životním stylem. Přísun vitaminů, jako jsou vitaminy z B-komplexu, A či zinek, vám pomáhají pleť i rty udržovat v perfektní kondici. Důležitá je také hydratace, vypít byste měli denně v průměru 2 až 2,5 litru vody, vyhněte se slazeným nápojům, které jen zvyšují rizika kvasinkové infekce způsobující infekci rtů. Pokud cítíte sucho v ústech či dokonce suché rty, místo jejich olíznutí si dejte doušek čisté vody, uděláte tím pro své tělo to nejlepší.

Zlozvyky, které rtům nesvědčí

Mezi nejhorší zlozvyky, kterými ubližujete svým rtům, patří kousání do rtu. Stejně jako každého dalšího zlozvyku je těžké se i tohoto zbavit, ale ne nemožné. Pokud si rty koušete nevědomky například při stresu, pomůže balzám na rty s netradiční příchutí, která vám nebude chutnat - svoji chybu si uvědomíte okamžitě. Ženám někdy pomáhá, když si rty namalují krásnou rtěnkou či leskem - kdo by chtěl nehezky okousanou rtěnku, když jinak rty vypadají úžasně?

Odličování rtů

Pokud používáte kvalitní rtěnky, které hlásají výdrž po celý den, pak je na konci dne důležité i jejich odlíčení. Rty jsou velmi jemné a citlivé, takže by je nános neodbytné rtěnky mohl přes noc zbytečně vysilovat. Stačí k odlíčení použít jemné pleťové mléko, které si poradí i s voděodolnou či mastnější texturou. Poté naneste oblíbený balzám, který rty přes noc vyživí.

Hygiena především

Pokud používáte oblíbené balzámy na rty v kelímku, nepoužívejte prsty k nanášení. Zanášíte tak dovnitř bakterie, které se pak mohou v kelímku urychleně množit. Je dobré si pořídit plastové či kvalitnější nerezové špachtličky, které po každém použití důkladně omyjete. V případě lesků na rty a rtěnek zvažte investici do speciálních dezinfekčních produktů určených přímo pro rtěnky, případně je nanášejte pomocí štětečků, které po každém použití umyjete. Zvláště pokud trpíte na afty a opary, je pro vás tento postup velmi důležitý.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008