Vyrobte si doma přírodní tuhý šampon. Bez hydroxidu

 Krása 
05. ledna 2019 08:33 / Šárka Sokolská
  1
📷
5 fotografií v galerii
Tuhé šampony jsou mnohem šetrnější k vlasům Shutterstock
Máte-li po krk přírodní vlasové kosmetiky plné chemikálií, sáhněte po tuhém šamponu. A dokonce si jej můžete snadno vyrobit i doma.

Věděli jste, že nejenom mýdla mohou být v tuhém stavu? Posledním hitem v přírodní kosmetice jsou právě tuhé šampony. Jsou mnohem ekologičtější a hlavně šetrnější k vlasům. Nevýhodou je však jejich vyšší cena. To ale neplatí v případě, že si jej vyrobíte doma, a to bez hydroxidu sodného.

Bez silikonů i SLS

Výhodou domácích šamponů je, že vždy víte, co obsahují. Klasické kupované jsou totiž plné sodium lauryl sulfate (SLS) a většina z nich obsahuje silikony. Ty způsobují to, že vlasy obalí a tím se vlasy méně mastí, ale na druhou stranu je příliš vysušují a způsobují křehkost. A to se vám s tuhým šamponem nestane.

Ingredience

  • 25 g sodium coco sulfát (bílé granulky vyrobené z kokosového oleje. Jsou k pokožce šetrné a mají vynikající pěnivost) 
  • 5 g destilované vody nebo bylinného výluhu (kopřiva, bříza,..)
  • 4 g oleje (dýňový, ricinový, jojobový, mandlový nebo olivový a jejich kombinace)
  • 2 g bambuckého másla 
  • 0,5 g proteinu (rýžový, konopný)
  • 10 kapek esenciálního oleje dle vlastního výběru

Jako kaše

Odvažte si první čtyři suroviny, dejte je do hrnce a pomalu je zahřívejte. Hlídejte si teplotu, která by neměla přesáhnout 70 °C. Pak vmíchejte protein i esenciální olej. Vznikne vám hustší kaše.

Uplácejte kouli

Teď se na chvíli vraťte do dětství a do doby, kdy jste z bláta plácali kuličky. To samé udělejte i s hmotou na šampon. Kuličky nebo bochánky, které se vám podaří vytvořit, nechejte 48 hodin odležet. 

Vydrží i měsíce

Takto vyrobený šampon vám vydrží i několik měsíců. Jeho použití je podobné jako u tekutého šamponu. Tuhý šampon vmasírujte do vlhkých vlasů, napěňte a umyjte. Na závěr ještě vlasy přelijte kyselým oplachem, který vytvoříte z jednoho dílu jablečného octa nebo šťávy z citronu a 1 dílu vody. To proto, že tuhé šampony mají mírně kyselejší pH než tekuté a je tedy potřeba kyselost trochu upravit. Tušili jste, že podobně snadným způsobem si můžete vyrobit i přírodní gel na holení? Návod na jeho výrobu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím