Co jste o zvětšení prsou možná nevěděli

 Krása 
24. února 2020 11:52 / Ema Maxová
  2
📷
1 fotografie v galerii
Zvětšit prsa je možné i vlastním tukem  / inStory.cz
Už dlouho toužíte po svůdnějším dekoltu, ale stále se vám hlavou honí otázky, na které neznáte odpověď? Pomůžeme vám najít odpovědi a třeba i odvahu se na podobný zákrok objednat!

O zvětšení prsou toho bylo napsáno nemálo, proto se pro většinu z vás nejedná o věc zcela neznámou. Nejčastěji se pro tyto účely používají silikonové implantáty a ani zvětšení vlastním tukem není žádnou novinkou. Ovšem stále kolem toho estetického zákroku panují nejrůznější mýty a vynořují se otázky, které vás mohou brzdit ve vašem rozhodnutí. Ty nejčastější jsme za vás položili primáři plastické chirurgie MUDr. Martinovi Molitorovi z Kliniky YES VISAGE.

Skutečně lze dnes prsa zvětšit za pomoci implantátů s minimální jizvou?

Dnes je opravdu možné provést zvětšení prsou s minimální jizvou 2,5 centimetru, ovšem pouze za určitých podmínek. Musí se jednat o implantáty menších rozměrů kolem 150 až 200 mililitrů. „Vždy je nutné vyvážit velikost implantátu a rány, abychom na úkor minimalizace jizvy po operaci nepoškozovali implantát při jeho zavádění,“ vysvětluje primář plastické chirurgie MUDr. Martin Molitor z Kliniky YES VISAGE. Pokud tedy z jedniček chcete čtyřky, budete se muset smířit s trochu větší jizvou. Nicméně díky šikovným rukám zkušeného plastického chirurga bude po zhojení jen minimálně viditelná.

Budu po zákroku fungovat a sportovat bez sebemenšího omezení? Budu moci třeba i kojit?

Nebojte žádná omezení po zhojení pro ženu s implantáty neexistují. Bylo by nesmyslné provádět estetické zvětšení prsou, které by pak ženu nějakým způsobem limitovalo. „Po úplném doléčení je možné provádět veškeré sporty a jiné aktivity, není problém s těhotenstvím ani s kojením,“ říká primář plastické chirurgie MUDr. Martin Molitor z Kliniky YES VISAGE. Nicméně logicky musí každá žena s většími a těžšími implantáty počítat s tím, že mohou v době kojení prsa poklesnout, stejně jako tomu je v případě většího přírodního poprsí.

Jsou dnešní implantáty ze zdravotního hlediska bezpečné?

Je pravdou, že v posledních letech v médií prošla řada zpráv týkající se bezpečnosti prsních implantátů. Nicméně všechny dosavadní studie prokazují, že použití prsních implantátů je bezpečné, jen s velmi malým rizikem nějakých potíží. Proto je možné je používat k rekonstrukci prsou jak po ablaci, tak i ke zvětšení prsou z estetických důvodů. Navíc kvalita prsních implantátů je velmi přísně sledována, a pokud se vyskytne sebemenší podezření, že některé typy prsních implantátů vykazují více komplikací, jsou okamžitě staženy z trhu.

Za jak dlouho po zákroku budu muset na výměnu implantátů?

Přesná životnost implantátů se nedá jednoznačně stanovit, protože je ovlivněna velkým množstvím faktorů. Jednak výrobním procesem implantátů, šetrností manipulace během zákroků, ale i životním stylem každé ženy. Žena, která nesportuje a manuálně nepracuje logicky zatěžuje implantáty podstatně méně, a proto zpravidla mívají i delší životnost. Ideální je chodit na pravidelné kontroly utrazvukem jednou ročně.

Co dělat, když jsem nechodila na pravidelné kontroly a nezapamatuji si, kdy jsem na zákroku byla a jaký typ implantátu mám?

V případě, že změníte kliniku, které by měla mít záznamy o zákroku uložené a ztratíte dokumentaci, kterou byste po operaci měla dostat, je třeba s novým lékařem probrat vhodný postup. Nejdříve je nutné zkontrolovat stav implantátů pomocí ultrazvuku a případně pak na základě výsledků zvážit výměnu implantátů. Na světě je dnes asi 15 firem vyrábějících prsní implantáty. Z toho jedna z nich dnes dokonce nabízí jeden typ implantátů s čipem. Za pomoci čtečky je pak možné kdykoliv zjistit o jaký typ implantátu jde a kdy byl vyroben.

Jak náročná je výměna implantátu, co do samotného výkonu i ceny?

Pokud výměna implantátů není spojena s modelací prsou, ošetřením kapsuly nebo s výměnou za implantáty podstatně větší, bývá pro ženu méně náročná i méně bolestivá. Navíc při pouhé výměně implantátů se v drtivé většině případů využívá původní jizva. Nicméně náročnost a veškerý proces pro operatéra je stejný, a proto i cena bývá obdobná. To ovšem platí v případě, že se obrátíte na stejnou kliniku a zvolíte implantát stejné značky i velikosti.

V případě, že mi bylo testy zjištěné vysoké riziko vzniku rakoviny prsu a bylo mi doporučeno odstranění prsní žlázy, je vhodné podstoupit modelaci prsou pomocí implantátů?

Nejdříve je nutné riziko vzniku rakoviny prsou pečlivě stanovit na základě genetických testů. „Existují genetické vady – mutace, u kterých má žena v podstatě téměř 100% pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu v průběhu svého života. V těchto případech je indikované a určitě rozumné takzvané profylaktické odstranění prsní žlázy s možnou náhradou odebrané žlázy prsními implantáty,“ vysvětluje primář plastické chirurgie MUDr. Martin Molitor z Kliniky YES VISAGE. Samozřejmě rozhodnutí, zda tento zákrok žena podstoupí, je vždy jenom na ní.

Zvětšit prsa je možné i vlastním tukem? Zůstává po tomto zákroku jizva? Má nějaká omezení?

Zvětšení prsou vlastním tukem vyžaduje velmi pečlivou konzultaci, kde lékař vysvětlí veškerá specifika této metody. Hlavní podmínkou je, že musíte mít dostatek tuku, který lze za pomoci liposukce odebrat. Nespornou výhodou pak je, že se používá tělu vlastní materiál a nezůstávají po zákroku větší jizvy. Nelze však pomocí tuku výrazně zvětšit prsa o několik velikostí a je třeba počítat s tím, že část aplikovaného tuku se vstřebá, v průměru asi 30%. Nicméně v rámci jednoho zákroku se zbavíte tuku v problematických partií a současně získáte svůdný dekolt.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47