Při výběru make-upu by ženy měly brát v potaz nejen vhodný odstín, ale i typ své pleti

 Krása 
23. dubna 2020 09:30 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Make-up musí působit přirozeně Depositphotos
Make-up tvoří základ každého líčení, je proto velmi důležité vybrat si ten správný. Nejdůležitější je sáhnout po správné konzistenci a zvolit ideální odstín. Poradíme, jak na to.

Každá pleť je jiná a má odlišné nároky. Může být suchá, mastná, smíšená, nebo problematická se sklony k akné. A právě tomu je třeba přizpůsobit texturu make-upu. Ta má největší vliv na to, jak bude make-up nejen vypadat, ale i držet.

Suchá pleť

Pokud máte suchou pleť, musíte dávat pozor, aby zvolený make-up zbytečně nezvýrazňoval sušší místa nebo je ještě více nevysušoval. Krémová, hydratační konzistence je v tomto případě správná volba. Krémová konzistence perfektně splyne s pletí a nezvýrazní na obličeji to, co nemá. Střední krytí je ideální pro zamaskování menších i větších nedostatků, dokonalé sjednocení a projasnění tmavších oblastí kolem nosu, očí a rtů. Pokud trpíte na velmi suchou pokožku, použijte na jeho aplikaci houbičku, kterou vše mnohem lépe zapracujete. Roztíráním make-upu štětcem byste mohly docílit zvýraznění problematických míst a vytvořit nevzhledné šupinky.

Mastná pleť

Mastnější pleť má zase jiné nároky a tekutá konzistence make-upu pro ni není příliš vhodná. Sáhněte raději po kompaktní verzi, která vám bude nejen příjemnější, ale zároveň s ohledem na typ pleti i déle vydrží. Na obličej naneste zároveň i bázi pro ještě lepší výdrž a vyhlazení. Snadno skryje i menší pupínky a speciální textura zároveň i lehce zmatní. Jakmile spatříte v obličeji lesknoucí se oblast, můžete s pomocí pěnové houbičky vše v okamžiku napravit.

Smíšená pleť 

Smíšená pokožka vyžaduje od všeho něco. Potřebuje totiž jak hydrataci, tak zároveň lehce zmatnit. Pokud jste majitelky právě tohoto typu pleti, sáhněte po make-upu, který obsahuje lehkou pudrovou složku, ale zároveň díky hydratačnímu složení bude příjemný na sušší oblasti v obličeji.

Problematická pleť

I pro problematickou pleť existují speciální produkty, které zbytečně nezatěžují, mají perfektní krycí vlastnost a zároveň zklidňující účinky. Je nutné, aby i přes vyšší krytí lehká textura zabránila pocitu, že máte na tváři nepříjemnou masku. Tyto make-upy se hodí i na velmi mastnou a citlivou pokožku. Neobsahují oleje, které by pleť zbytečně zatěžovaly. Mohou obsahovat třeba eperulin, který je příjemný a má zklidňující účinky. Při nanášení použijte nejprve malé množství, kterým zakryjte všechny pupínky. Poté naneste make-up tak, jak jste zvyklé.

Jak vybrat barvu make-upu

Vedle výběru vhodné konzistence produktu je pak také klíčový především odstín make-upu. Málokdo trefí ten svůj hned napoprvé. Možná se i vám při výběru stalo, že vám seřazené odstíny make-upu přišly jakoby proházené. Může za to podtón make-upu, kvůli kterému může někdy světlejší odstín vypadat na pohled tmavší.

Určete podtón pleti

Právě podtón pleti je to, co byste měly určit jako první. Základní podtóny jsou dva, studený a teplý, které lze dále rozdělit podle barevného nádechu. Základní rozdělení ale bude zatím stačit. I světlé, severské typy mohou mít teplý podtón pleti a obráceně, což může být matoucí. Základní pomůckou je podívat se na žíly na vnitřní straně zápěstí. Pokud se vaše žíly jeví jako modré nebo fialové, máte studený podtón pleti, pokud jsou spíše dozelena, máte teplý podtón. Nejste-li si jista, patrně budete mít olivovou pleť a neutrální nebo spíše teplý podtón.

Základní studený podtón pleti je narůžovělý, může být ale lehce perleťový nebo studený béžový a slonovinový. Teplé podtóny jsou nažloutlé a zlatavé. Teď už byste měla vědět, zda tedy sáhnete po odstínech z chladného, nebo teplého spektra.

Správný odstín make-upu

Pokud si jste jista podtónem pleti, můžete pokračovat. Výběr z barevné paletky odstínů se vám zúžil na studené či teplé, případně neutrální odstíny. Vybírat ovšem make-up v drogerii nebo obchodě s nepřirozeným světlem ze zářivek však bývá ošidné. Raději požádejte prodavačku o vzorky dvou nebo tří vybraných odstínů a vyzkoušejte si je v kllidu doma, na denním světle.

Make-up nikdy nezkoušejte na kůži na ruce mezi palcem a ukazovákem. Kůže zde má jinou barvu, může být výrazně více opálená. Trochu lepší je vnitřní strana zápěstí, ale úplně ideální je samozřejmě přímo obličej. Nejlepší místo pro testování odstínu make-upu je hrana spodní čelisti, přechod mezi tváří a krkem. Na místo naneste dlouhé proužky vybraných odstínů vedle sebe a na denním světle porovnejte, který k vaší pleti sedí nejlépe. V případě, že stále váháte mezi dvěma odstíny, sáhněte po tom světlejším z nich.

A pokud vám prodavačka vzorky nedá? Jděte do drogerie bez make-upu a vyzkoušejte všechny proužky vybraných odstínů. Domů (nebo alespoň ven na ulici s kapesním zrcátkem) sice půjdete trochu nezvykle nalíčená, ale odměnou vám bude, že při výběru nešlápnete vedle. O tricích, díky kterým vám make-up vydrží celý den, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod