Vyrobte si doma vlastní přírodní deodorant. Funguje výborně a je bez chemie

 Krása 
26. října 2020 13:37 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přírodní deodorant snadno vyrobíte v kuchyni Depositphotos
Přírodní deodoranty neobsahují chemikálie a místo toho se opírají o jiné přísady, které absorbují vlhkost a neutralizují tělesný pach. A co víc, skutečně fungují.

Běžné deodoranty obsahují parabeny a další chemikálie, které mohou narušit váš endokrinní systém mimo oblast podpaží, kde se toxiny mohou snadno vstřebávat do krevního řečiště. Kromě možných toxinů a parabenů obsahuje mnoho komerčních deodorantů také hliník, což je chemická látka, která blokuje potní kanály a brání vám tak v pocení.

Vlastní přírodní deodorant, vlastní vůně

Není tedy divu, že se v poslední době přírodní deodoranty stávají stále více oblíbenými. Navíc výroba vašeho vlastního přírodního deodorantu vám umožní vytvořit vzorec vhodný pro vaše potřeby a ještě ho obohatíte i vlastní vůni pomocí směsí éterických olejů. Esenciální oleje jsou aktivní rostliny s řadou léčivých vlastností, takže vás zbaví potu a rovněž i bakterií. A konečně, výroba vlastního přírodního deodorantu vám umožní přizpůsobit si recepturu konkrétním podmínkám pokožky, protože oblast podpaží je docela citlivá a lze ji snadno podráždit.

Co budete potřebovat

Ingredience pro přírodní deodorant jsou velmi jednoduché a skládají se ze tří základních částí. Tzv. základny, práškové směsi, kterou vložíte do základny pro odvod vlhkosti, a směsi éterických olejů, kterou si sami zvolíte. Náš recept používá základní směs bambuckého másla a kokosového oleje, ale vaše receptura může být klidně jiná.

Důležitým faktem ale je, že kokosový olej snadno tuhne, což z něj dělá skvělou surovinu pro domácí přírodní deodorant.

Směs kokosového oleje s bambuckým máslem, které má bohatou, luxusní a krémovou strukturu, vám poskytne tu nejlepší kombinaci. Bambucké máslo totiž hydratuje, takže vaše podpaží nebude vysušené.

Na výrobu deodorantu tedy budete potřebovat 2 lžíce bambuckého másla, 3 lžíce kokosového oleje, 3 lžíce jedlé sody, 2 lžíce prášku z šípků a esenciální oleje, jako je eukalyptus nebo levandule či podle vašeho vkusu. A dále rovněž pánev, teploměr a hrnec. A v neposlední řadě formu nebo nádobu na deodorant.

Jak na to

Nejprve vložte bambucké máslo a kokosový olej do hrnce. Na velmi mírném plameni postupně olej a máslo rozehřejte. Pozor, teplota tání kokosového oleje je nižší než u bambuckého másla, které nesmíte přehřát. Jakmile tuto základní bázu máte rozehřátou, odstavte vše ze sporáku.

Jakmile je základna vychladlá, smíchejte jedlou sodu a šípkový prášek. Dobře promíchejte. Přidejte směs éterických olejů na základě vašich preferencí. Kompletní směs pak přelejte buď do připravené formy nebo do nádoby na deodorant.

Směs nechte ztuhnout v lednici nebo v mrazáku. Nezapomeňte svůj přírodní deodorant uložit na chladném a suchém místě, aby byl co nejpevnější a vydržel co nejdéle. Dále čtěte: Parfémovým vrstvením si snadno vytvoříte svoji originální vůni. Poradíme, jaké vůně jdou dobře dohromady.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve