Potraviny, které vám pomohou bělit zuby přirozeně

 Krása 
28. května 2021 13:40 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nadměrné žloutnutí chrupu způsobuje převážně pití kávy, čaje a vína Depositphotos
Úsměv je důležitý, protože vyjadřuje pozitivní emoce. Lidé, kteří se často smějí, působí na ostatní atraktivně, uvolněně a upřímně. Proto byste svůj úsměv neměli skrývat kvůli barvě zubů. Pokud si bělicími přípravky nechcete poškodit sklovinu, přidejte do svého jídelníčku potraviny, které dokážou chrup vybělit alespoň částečně a budete se moct zase naplno smát.

Málokdo má dokonale zářivé bílé zuby. Žloutnutí chrupu je přirozený proces stárnutí, kterému často nepomůže ani důkladná ústní hygiena. Svůj podíl na barvě zubů má genetika, ale i pití kávy či čaje nebo kouření. Do jisté míry můžete nežádoucí pigmentaci eliminovat. Budete však muset zapomenout právě na potraviny a nápoje, kvůli kterým zuby tmavnou a přijímat ty, které zuby bělí.

Rozlučte se zejména s kávou, černým čajem, vínem a borůvkami. Začlenění určitých potravin do jídelníčku prospěje nejen zubům, ale i celkovému zdraví. „Vyvážená strava se zaměřením na ovoce a zeleninu, zdroje vápníku a pití dostatečného množství vody podpoří nejen štíhlý pas, ale také krásný úsměv,“ vysvětluje výživová poradkyně Liz Blom.

Pomeranč

Pomeranče jsou velmi chutné a plné vitaminu C, což z nich dělá perfektní svačinu. Kromě příznivého působení na imunitní systém funguje citrusové ovoce také jako přirozené bělidlo zubů.

„Proteolytický enzym bromelain obsažený v pomerančích přirozeně odstraňuje skvrny na zubech,“ říká zubař Robert D'Alfonso. Bromelain také pomáhá rozkládat zubní plak produkující kyseliny, které mohou narušit zubní sklovinu a vést k drobným zubním dutinkám.

Ananas

Ananas funguje podobně jako pomeranč. Obsahuje také bromelain, který přirozeně bělí chrup a odstraňuje z něj pigmentové skvrny. Proteolytický enzym obsahují také některé zubní pasty. Zvyšuje také produkci slin, které chrup přirozeně omývají od nečistot.

Jablko

Jezte jedno jablko denně, už se nebudete muset příští návštěvy u zubaře tolik bát. „Žvýkání jablek má mírně abrazivní účinky. Napomáhá odstraňovat zubní plak a vyleštit povrch zubu,“ vysvětluje zubař. Šťavnaté ovoce navíc obsahuje kyselinu jablečnou, která zvyšuje produkci slin a odstraňuje skvrny na zubech.

Brokolice

Brokolice působí jako přírodní odstraňovač skvrn, protože také zvyšuje produkci slin, které slouží jako samočisticí prostředek v ústech. Brokolice likviduje bakterie způsobující nevábný dech a přirozeně čistí zuby. Podobně příznivé účinky na chrup má i mrkev. Přečtěte si také o tom, co vše lze vyčíst z obličeje o povaze člověka. Obočí, nos, oči, rty nebo brada prozradí mnohé.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve