Bezlepková dieta a hubnutí
Celiakie, někdy též označována jako Celiakální sprue, je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobenézvýšenou citlivostí na lepek. Pokud celiak lepek přijme, pak dojde k podráždění sliznice a zánětu tenkého střeva, který se projevuje celou řadou negativních projevů. Mezi ty patří například nechutenství, únava, nadýmání, průjem, nevolnost, někdy i bezvědomí a značný úbytek hmotnosti. Včasně neodhalené onemocnění může v krajním případě vést i k rozvoji cukrovky a rakovině.
Už delší dobu roste popularita bezlepkové diety i mezi zdravou populací, která celiakií netrpí. Svou roli tu sehrávají celebrity, které se v bezlepkové dietě zhlédly.
Jako hlavní důvod uvádějí snadnější stravitelnost bezlepkových potravin a jejich celkově menší zátěž pro lidský organizmus. Často na tento způsob stravy přechází i lidé trpící nadýmáním, bolestmi břicha po jídle a plynatostí, i když se při jejich vyšetření neprokáže intolerance ani alergie na lepek.
„Zdravá střeva by si však měla s lepkem bez potíží poradit, pokud je strava správná, s dostatkem vlákniny. Takže, pokud trpíte po jídle podobnými obtížemi, neznamená to ještě, že byste měli rovnou přejít na bezlepkovou dietu. Vaše obtíže mohou mít úplně jinou příčinu, což ale může posoudit jenom kvalifikovaný odborník,” radí výživový specialista Suchánek.
Lidé by si měli uvědomit, že se u bezlepkové diety vystavují riziku sníženého příjmu vlákniny, některých důležitých vitamínů a minerálních látek, zejména pak vitamínů skupiny B, což může podle nutričního specialisty vést k pocitu nadměrné únavy, podrážděnosti a nesoustředěnosti.
Pomůže mi bezlepková dieta při hubnutí?
Bezlepková dieta může mít vliv na snížení vaší váhy. Příčinou je ale často snížení množství přijímaných sacharidů. I na bezlepkové dietě je možné hodně přibrat, především pokud přijímáte velké množství produktů označených jako “bez lepku”. Výrobci nahrazují lepek cukrem a špatným tukem pro lepší chuť jídla. Další problém je nedostatek vlákniny. Tu je potřeba přijímat především ze zeleniny a ovoce.
Pokud se zbavíte bezlepkových produktů a nenahradíte je jinými s nálepkou “bezlepkové”, samozřejmě máte vysokou šanci, že zhubnete. Začnete totiž více konzumovat potraviny jako je ovoce, zelenina, maso a zdravé tuky. Není to vyřazení lepku, co vám pomáhá hubnout. Vyhýbáním se produktů s lepkem hlavně snížíte příjem sacharidů, cukrů a špatných tuků. Prostě jíte zdravěji. Takže ne lepek, ale změna stravovacího jídelníčku směrem k lepším a zdravějším potravinám.
Je to stejné jako s vegetariánstvím. Vegetariání nejsou hubení proto, že nejí maso, ale proto, že mají vyšší přísun zdravé potravy, kterou je zelenina a ovoce.