Boty, které musíte mít ve svém šatníku. Sluší ženám v každém věku

 Móda 
04. září 2018 13:58 / Marie Popelková
  2
📷
5 fotografií v galerii
Elegantní oxfordky mohou mít i velmi mladistvý vzhled Shutterstock
Jen o málokterých botách se dá říct, že sluší všem mužům i ženám napříč generacemi a že je unosíte takřka k jakémukoliv stylu oblečení. Ale u takzvaných oxfordek to platí beze zbytku. Šněrovací polobotky zkrátka jen tak z módy nevyjdou.

Boty oxfordky existují již desítky let. Původně šlo o součást uniformy stejnojmenné univerzity, dnes jsou však známkou vysokého luxusu a objevují se v šatníku nejen mužů, ale i žen. Jde v podstatě o uzavřené společenské šněrovací boty s typickou zdobnou aplikací. Pro tento druh bot jsou typické čtyři znaky – šněrování, nízký podpatek, zdobné aplikace a lem, který odhaluje kotník. Tkaničky se u oxfordek uvazují do standardních křížků, ovšem můžete se setkat také s alternativami vodorovného šněrování.

Není oxfordka jako oxfordka

I mezi oxfordkami jsou drobné rozdíly. Pánové si tak mohou pořídit například plain oxfordky (jednoduché, elegantní, materiál telecí kůže, nejčastěji dostupné v černé barvě se zrcadlovým efektem takzvaných lakovek), cap toe oxfordky (s vyšším podpatkem), wing tip oxfordky (rozšiřují se směrem k palci) či saddle oxfordky (barevná verze pro bohémy, s nepřehlédnutelným kontrastem).

Oxfordky sluší i ženám

Polobotky inspirované pánskou módou ale sluší také ženám. Pokud je ještě nemáte, měly byste si je pro nadcházející podzim rozhodně pořídit. K těmto botám si pak pořiďte také velký deštník a trenčkot a výsledek bude dokonalý.

I designeři moc dobře vědí, že polobotky z Oxfordu mají šmrnc, a tak se předhánějí v tom, kdo navrhne zajímavější, barevnější či jinak odvážnější model. Každopádně s těmito botami vás nikdo nepřehlédne.

Původně patřily oxfordky výhradně ke slavnostním příležitostem. Dnes je pánové nosí klidně i  ke kalhotám typu chinos a casual košili. Dámy je zase mohou kombinovat s klasickým preppy stylem, ke kterému neodmyslitelně patří. Ale výborně vypadají šněrovací polobotky i v kombinaci s malými černými, s jakoukoliv minisukní a lehký look dosáhnete i ve spojení s ultrakrátkými šortkami. O jiném univerzálním módním kousku, který sluší pro změnu ženám všech váhových kategorií, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod