Vyrobte si kabelku svých snů. S naším návodem to zvládne každý

 Móda 
24. července 2018 15:50 / Martina Langová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Ušít si vlastní výrobek je snadnější, než si myslíte Shutterstock
Na trhu jich je sice nepřeberné množství, ale přesto stále nemůžete najít tu, která by pro vás byla nejlepší? Přestaňte hledat v obchodech a kabelku si sami ušijte. Zvládnete to i v případě, že nejste zrovna zruční.

Ruční práce byla sice výsadou našich maminek a babiček, ale dnes se k ní vracíme i my. A to i přesto, že na rozdíl od nich si můžeme koupit téměř cokoliv, co si umaneme. Samovýrobě se říká „hand made“ a jde o čím dál tím víc oblíbenou záležitost.

Jehlice a háčky

Pletení a háčkování bylo už na úpadku, ale v posledních letech jeho popularita zase stoupá. Jehlic a háčků se rádi chopí i mladá děvčata ještě školou povinná. Baví je to a navíc je to teď v módě. Mladší ročníky si vyrábějí nejrůznější náramky a šály, ti zkušenější si vyrobí klidně sukni, tričko, plavky nebo i kabelku. A zapomeňte na to, že by šlo ryze o ženskou záležitost. Háčkují a pletou i muži. Bez studu a jde jim to!

Ceněná ruční práce

Ruční výrobky jsou v kurzu i z toho důvodu, že žijeme v době, kdy každý chce být originální. Nechceme nosit stejné oblečení, jako nosí všechny ženy kolem, o doplňcích nemluvě. Originální tedy můžeme být pouze v případě, že si necháme ušít na míru nebo to „odpracujeme“ sami. A když odhodíte strach z toho, že to nezvládnete, zvládnete to levou zadní. Věřte nám.

Jakmile to navíc zkusíte jednou, zjistíte, že ruční práce nejsou ani tolik žroutem času, jako příjemným koníčkem, kterým můžete trávit volné chvíle, když na to zrovna máte náladu. Které kabelky letí letos?

Kabelka snadno a rychle

Lidé odjakživa něco nosili a přenášeli, tudíž to logicky potřebovali i někam dávat. Starověké vaky a brašny z látky nebo kůže se běžně užívaly k úschově cenností a peněz. První dochované zobrazení předmětu velice podobnému kabelce je ze starověkého Egypta. Rozvoj vaků podobných kabelkám je zaznamenán ve 14. a 15. století.

Tehdy ještě nebyly na oblecích kapsy, tak jak je známe dnes tak se na opasek, který byl nejdůležitější součástí oděvu, věšely různě zdobené vaky, ve kterých zvláště ženy nosily voňavé předměty. Z toho důvodu se dá říci, že kabelka má opravdu dlouhou historii. I když na druhou stranu – samotný termín „kabelka“ je znám teprve až od druhé poloviny devatenáctého století. První kabelky byly ve formě váčků, byly stahované, měly na sobě vzory květů nebo monogramy.

Indiánská nosítka

Velkým hitem jsou teď kabelky vytvořené z odpadního materiálu, které bývají zpravidla o pár stovek až tisícovek dražší. Důvod je jednoduchý, jde o originál. Takže ušetřete obsah svojí peněženky a jeden takový originál si vytvořte snadno doma. A kdo ví, třeba nezůstane jen u jednoho…

Krok za krokem

1. Z čeho si kabelku vyrobíte, je jen na vás. Můžete použít staré zbytky látek, staré džíny, pevnější tričko, mikinu nebo nenošený šátek. Vždy je lepší volit silnější látku, ale pokud máte k dispozici jen slabou, pak je žádoucí podšít ji třeba vatelínem. 

2. Chcete-li zajímavější kabelku zvolte nitě, které budou jinak barevné než kabelka. Platí ovšem pravidlo, že by barvy k sobě měly ladit. Volte však takové, které se budou líbit hlavně vám.

3. Kabelku si na tričko, džíny nebo mikinu předkreslete. Vždy počítejte, že na každou stranu budete potřebovat dva stejné díly. A měl by vám zbýt materiál ještě i na popruhy. Máte-li zbytky materiálu, poskládejte je tak, aby vám vytvořily torzo zvolené kabelky. 

4. Kabelku jednoduše sešijte dohromady – ideální je pochopitelně využití šicího stroje. Švy musí být pevné, aby něco udržely. Popruh všijeme zevnitř do kabelky až nakonec. 

5. Pokud chcete podšívku, pak je nutné ušít ještě jednu stejnou tašku z jiné látky a všít dovnitř. Na podšívku pak můžete našít buď jednoduchou kapsu nebo zip. 

6. Chcete-li ozdobu na kabelce (flitry, nášivky), připevněte je až úplně nakonec. 

7. Na závěr můžete celý vlastnoručně vyrobený produkt naimpregnovat prostředkem na textil. Lze jej zakoupit v prodejnách se sportovním oblečením, nebo v obuvi. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008