Žabky jsou v létě oblíbené. Odborníci ale varují, že vám mohou zničit zdraví

 Móda 
27. července 2020 12:39 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ženy žabky milují, ortopedi už moc ne Depositphotos
K létu patří hned několik módních doplňků, mimo jiné také plážové žabky. Mnohé ženy si tuto obuv natolik zamilovaly, že je na nohy nasadí už na jaře a sundají na podzim. Cítí se v nich pohodlně, noha se jim nepotí a mnohé dámy mají chůzi v žabkách natolik osvojenou, že v nich zvládnou i lehčí horský výšlap. Co na to ale říkají odborníci?

Plážové žabky mohu mít mnoho podob, mohou být gumové, látkové i kožené. Na tenké podrážce, klínku i platformě. Skvěle se hodí k šatům, sukním, šortkám i dlouhým kalhotám. Jenže odborníci na tento typ bot hledí velmi přísnou a nekompromisní optikou. Časté nošení plážových žabek totiž stojí za celou řadou zdravotních problémů od plochých nohou přes bolesti svalů až po problémy s páteří. Dokládají to i mnohé studie.

Žabky mají dlouhou historii

Žabky patří mezi vůbec nejrozšířenější typ oteřené obuvi na světě. A rozhodně nejde o žádný výdobytek módy posledních let. Tento druh bot můžete vidět už na nástěnných jeskynních malbách z konce doby kamenné. Žabky nosili i lidé v Mezopotámii, ale i Řekové nebo Římani. Lišil se jen materiál, ze kterého byly vyrobeny. Nejčastěji byly žabky z kůže, ale i papyrusu, dřeva nebo rýžových stébel. Pokud byste chtěli na vlastní oči vidět nejstarší dochované žabky, staré asi 3 500 let, museli byste se za nimi vydat do Britského muzea v Londýně, kde jsou vystaveny.

Novodobé žabky se ve světě rozšířily po druhé světové válce z oblastí, které byly okupovány Japonskem. Američtí vojáci si je vozili jako suvenýr a zapomenutá obuv našich předků se tak znovu stala hitem. V 60. letech pak žabky zpopularizovala francouzská sexbomba Brigitte Bardot. A hvězdy je nosí i dnes. Má to však jedno ale - časté nošení žabek způsobuje takzvané kladívkové prsty a další deformace nohy i kloubů.

Mohou bolet kotníky i záda

Podle odborníků lidé s žabkami na nohou dělají kratší kroky a patou došlapují na zem s menší svislu silou. Mění se tak přirozený rytmus chůze. Nositelé žabek se totiž, aniž by si to mnohdy vůbec uvědomovali, naučí prsty na nohou svírat část boty, která ji drží na noze. A to představuje velký zdravotní problém. Prstům takové pokroucení neprospívá, způsobuje napětí dokonce až v kotnících. Tělo je nuceno kompenzovat nedostatky, a to, co začíná jako napětí na spodku chodidla, patě a zbytku nohy, se nakonec může projevit jako bolest v nohou, bocích a spodní části zad.

Volná pata je problém

Podle odborníků není vhodný ani samotný meziprstní kontakt, a to kvůli akupresurním bodům. Nejslabším článkem žabek je prý ale volná pata. Jejím neustálým zvedáním přetěžuje člověk prsty a dlouhé svaly bérce. Lidé v žabkách různě šmajdají, bota ujíždí do stran a pokud představují žabky jen obyčejný plochý výlisek, není to moc dobré ani pro klenbu. Populární boty ubližují také patě a nezdravě působí na Achillovu šlachu, která může dlouhodobým zatěžováním prasknout nebo se pohmoždit. O častých výronech či zlomeninách kotníku ani nemluvě.

Vybírejte pečlivě

Pokud si život bez žabek neumíte představit, snažte se alespoň pečlivě vybírat, které si koupíte. Laciným plastovým žabkám se raději vyhněte. Materiál totiž často obsahuje olovo, zinek, fosfáty, prostředky proti vzplanutí a ftaláty, které zaručují pružnost a ohebnost jinak křehkého materiálu. A právě tyto jedy se při chůzi dostávají v podobě mikroskopických částeček do kůže, což může mít negativní vliv na imunitní i hormonální systém, a to zejména u dětí a mladých lidí. 

Žabky je také vhodné vyměňovat každé tři až čtyři měsíce a nosit je jen krátkou dobu. Někteří odborníci tvrdí, že by je lidé měli mít na nohách maximálně hodinu denně.

Lépe také uděláte, když si vyberete žabky kožené. U měkké kůže je totiž menší riziko vzniku podráždění a puchýřů. A neméně důležitý je také střih boty. Pata a prsty nesmí viset přes okraje boty a podrážka by se měla ohýbat od začátku po konec, nikoliv jen pod obloukem nohy. O tom, které žabky jsou z pohledu módy hitem letošního léta, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47