Aby bílé boty vypadaly šik, musejí být opravdu bílé. Vybělit lze koženou obuv i plátěnky

 Móda 
15. července 2020 13:17 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bílé boty je třeba udržovat v čistotě Pixabay
Pokud se vám doma v botníku hromadí bílé boty, které už bílé dávno nejsou, je nejvyšší čas to změnit. Vyčistit a vybělit lze totiž nejen plátěné tenisky či baleríny, ale i bílé kožené boty.

Se špinavými bílými teniskami je to podobné jako se zapraným bílým tričkem, které působí spíše šedivě. Už to zkrátka není ono. Není ale třeba zoufat, i zašlá bílá obuv může díky jednoduchým trikům znovu zářit. Poradíme, jak na to.

Plátěné boty

Bílé plátěné tenisky je klasika, která nestárne. Hodí se ke kalhotům, sukním i šatům. Aby ovšem tenisky vypadaly dobře, musejí být opravdu bílé. Co dělat, když jsou už špinavé a zašlé? Metod, jak jim znovu dodat bělost, existuje hned několik.

Soda a ocet

Vytvořte si bělicí pěnu z jedlé sody a bílého octa. Směs naneste na kartáček a krouživými pohyby odstraňte špínu. Nakonec opláchněte tenisky ve vodě a nechejte uschnout.

Peroxid

V misce smíchejte jedlou sodu (jeden díl), peroxid vodíku (půl dílu) a vodu (jeden díl). Z tenisek vytáhněte tkaničky. Směs rozmíchejte a kartáčkem na zuby začněte nanášet na boty s lehkým vtíráním do povrchu. Takto natřené tenisky nechte stát na slunci zhruba čtyři hodiny. Poté suchou směs lehce vykartáčujte pryč z bot. Boční stěnu gumové podrážky můžete vyčistit tekutým pískem na čištění různých povrchů.

Mýdlo s jelenem

Pokud jsou vaše tenisky hodně zašpiněné, smíchejte jedlou sodu s tekutým jelenem na ruční praní, vyčistěte šmouhy kartáčkem a opatrně tenisky opláchněte pod tekoucí vodou.

Zubní pasta

Vyzkoušet můžete také zubní pastu, ideálně s bělicím účinkem, kterou perfektně vybělíte gumové části tenisek. Napusťte do umyvadla malé množství vlažné vody a na navlhčený zubní kartáček dejte bělicí pastu na zuby. Krouživými pohyby tenisky pečlivě vyčistěte.

Pračka

Plátěné tenisky se příliš nedoporučuje dávat do pračky, při praní se může začít uvolňovat lepidlo z gumové podrážky, a to pak na botách zanechává nevzhledné žluté skvrny. Pokud přeci jen budete chtít tenisky vyprat, postupujte následovně. Vyjměte tkaničky – v pračce se mohou zamotat, lehce je vyperete ručně v mýdlovém roztoku. Každou botu zvlášť vložte do pytlíku na praní, aby se obuv neponičila nárazy o buben. Do pračky k botám přidejte k praní ještě něco měkkého, co nárazy uvnitř pračky trochu utlumí. Použijte tekutý prací prostředek. Nepoužívejte bělidla ani aviváž. Perte na 30 stupňů Celsia a použijte krátký program bez odstřeďování. Po vyjmutí z pračky do bot vložte zmačkané noviny a sušte při pokojové teplotě.

Kožené boty

Také bílé kožené boty lze oživit. V tomto případě ale na pračku každopádně zapomeňte. Zkuste některý z následujících tipů.

Prací prášek

Sundejte z bot tkaničky a vložte je do misky s vlažnou vodou, ve které rozmícháte trochu pracího prášku.Nechejte tkaničky pořádně odmočit. Do druhé misky opět nalijte vlažnou vodu a znovu v ní rozmíchejte trochu pracího prášku. Namočte do směsi kartáček s jemnými štětinami či houbičku na mytí nádobí a šetrně umyjte znečištěná místa. V případě potřeby postup opakujte.

Mýdlo s jelenem

I na kožené tenisky funguje mýdlo s jelenem, podobně jako tomu je v případě plátěných. Na houbičku nanesete mýdlo s jelenem, nechejte čtvrt hodiny působit a poté boty jemně opláchněte nebo důkladně otřete hadříkem.

Renovátor

K dostání jsou také speciální renovátory barev, pořídit můžete přípravky na různě barevnou obuv. K dostání jsou i takové, které lze použít na hladkou kůži či eko kůži (syntetiku nebo koženku). Hustá směs krému obsahuje vysoký podíl bílého pigmentu. Velmi dobře překrývá i různá poškození na povrchu materiálu a obuv tak získává zpět svůj původní vzhled. Aby renovace vydržela co nejdéle, je vhodné po zaschnutí boty naimpregnovat. Přípravek stojí pár korun. O tom, jaké boty jsme nosili před revolucí a po jakých jsme toužili, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008