I župan by měl mít správný střih, aby vám slušel a byl pohodlný

 Móda 
10. června 2020 15:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Župany jsou velmi příjemné Depositphotos
Není nad to se po hřejivé koupeli nebo sprše obléct do heboučkého a hřejivého županu. Jenže župan by neměl mít jen praktickou funkci, ale měl by také slušet. Jen tak se v něm budete cítit opravdu skvěle a budete se líbit nejen sami sobě, ale i partnerovi nebo dětem.

Hodně lidí má dojem, že čím větší župan si pořídí, tím lépe. Jenže u županu nejde jen o to, aby vám v něm bylo dobře. Měl by vám také slušet. Proto je třeba vzít v potaz nejen materiál, ale také střih. V dobře padnoucím župánku vám totiž bude skvěle a ještě budete vypadat šik.

Jak tedy při výběru županu postupovat? Důležité je si ujasnit, co od tohoto výrobku očekáváte, kde ho budete nosit, jaký materiál vám vyhovuje úplně nejvíce.

Materiál je důležitý

Župany se většinou nosí proto, aby nás zahřály. Také musejí být ohleduplné k naší pokožce, aby nám propůjčily pocit pohodlí a relaxace. Výběr materiálu je proto hodně důležitý.

Bavlna a mikro bavlna

Nejčastějším materiálem je 100% bavlna, mikro bavlna či česaná bavlna. Podíváme-li se do nabídky klasických županů, bude dominovat především bavlna či klasická česaná bavlna. Mikro bavlna je dobrou volbou co se týče absorpčních vlastností, které uvítáte především tehdy, pokud župan oblékáte, když jdete z vany či sprchy.

Bambusové vlákno

Pokud máte citlivou pleť či problémy s ekzémem, měli byste se poohlédnout po županu z bambusového vlákna. Tento materiál je vhodný i pro alergiky. Další výhodou bambusového vlákna je, že saje vlhkost 4x lépe a důkladněji než samotná bavlna, neodírá se, netvoří se na něm žmolky a i když ho budete velmi často nosit a prát, uchová si stále svoje vynikající užitné i vzhledové vlastnosti.

Froté

Pro chladné období je vhodný župan z nadýchaného froté, který zahřeje. Také má výborné savé vlastnosti, takže je vhodný i po koupeli. Je ideální pro relaxaci po dlouhém dni. Obdobné vlastnosti mají i župany z mikroplyše.

Další materiály

V nabídce je však i celá řada županů z dalších druhů materiálů – hedvábí, šifon nebo tyl. Tyto druhy materiálů umožňují vyrobit župan v přiléhavém střihu, který doplní třeba průhledné prostřihy, jež zdůrazní přednosti postavy.

Zajímejte se i o střih

Při koupi županu je důležité zaměřit se nejen na materiál, z něhož je župan ušitý, ale také na jeho střih. Je potřeba si uvědomit, při jaké příležitosti jej budete nosit a jak často jej budete používat. Volba správné délky je velice důležitá. Velkou roli může hrát i to, zda má límec (lepší vzhled) či kapuci (hodí se třeba po umytí vlasů). Letní župany jsou spíše kratší a bez kapuce. Některé mají jemné zdobení v podobě výšivky, také mohou být doplněny krajkou.

Župany pro odpočinek a relaxaci bývají většinou delší, někteří lidé preferují kapuci, jiní zase šálový límec. Chcete-li župan nosit na pyžamu nebo noční košili, je vhodnější spíše volnější střih. Ovšem ani v tomto případě byste neměli opomíjet design. Ani v teplém županu totiž nemusíte nutně vypadat jako v pytli od brambor. Aby váš župan vypadal co nejlépe, starejte se o něj podobně jako o kvalitní ručníky a osušky, jak na to, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve