Jak správně uskladnit zimní oblečení, aby nám dobře sloužilo i v dalších letech

 Ostatní 
26. února 2019 06:23 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zimní oblečení musíte před uskladněním ošetřit Shutterstock
I když se ještě teploty drží hodně nízko, jaro už pomalu, ale jistě klepe na dveře. A s příchodem jara budete řešit, jak a kam uskladnit zimní oblečenní a boty. V šatníku je totiž třeba udělat místo na sezonní ošacení.

Zimní oblečení bude další zimu vypadat jako nové jen za předpokladu, že zvolíte správný postup při jeho uskladnění. Každý materiál vyžaduje něco jiného.

Čistota je základ

Až naposledy oblečete váš oblíbený svetr a zimní čepici, vše rozhodně vyperte. Možná vás láká možnost nechat tuto činnost až na podzim, to ale nedoporučujeme. Moderní prací prášky obsahují mnoho přísad, které vlákna chrání, takže jsou po vyprání skvěle připravena na delší odpočinek. Navíc ho před uložením do skříně zbavíte zápachu a zabráníte tím i případnému napadení moly.

Pokud si nejste jisti, jak prát vaši zimní bundu nebo hebký svetr, určitě se řiďte radami na všité visačce.

U některých materiálů je lepší přenechat tuto činnost čistírnám. Ať už se jedná o vlněný kabát nebo třeba softshellovou bundu – v čistírně znají šetrné postupy a tkaninu i naimpregnují. Údržbu luxusního vlněného kabátu či dražší lyžařské bundy se určitě vyplatí nechat na odborníkovi.

Pokud ukládáte k letnímu spánku i vaše funkční oblečení, musíte si dát při praní pozor, abyste neporušili jeho speciální vlastnosti. O tom, jak správně prát funkční prádlo, jsme psali zde.

Kůži i softshell naimpregnujte

Ať už vlastníte funkční zimní bundu nebo kožené boty, určitě si po dlouhé zimě zaslouží impregnaci.

Impregnaci pro softshell zakoupíte ve spreji i v tekuté formě. Pokud se vám poštěstí, seženete i prací prášek přímo na softshellové oblečení, který už impregnaci obsahuje. Impregnace koupíte v obchodech se sportovním oblečením, ale k dostání bývá i v obchodě s pracovními oděvy. Tady ji navíc obvykle dostanete výrazně levněji než v prodejně se sportovním zbožím.

Kožené bundy, boty i rukavice potřebují před uskladněním šetrně očistit a důkladně promazat. Očistěte je vlhkým hadříkem. Pokud to nestačí, pomůže speciální mýdlo na kůži. To zakoupíte společně s impregnací v obuvi nebo kožené galanterii. Do bot je ještě ideální použít antibakteriální deodorant. Jestliže hledáte levnější variantu, kožené boty omyjte hadříkem, důkladně namažte Indulonou a poté setřete suchým hadříkem. Indulona funguje stejně jako drahé impregnace, ale ušetří vám spoustu peněz.

Kam s ním

Pokud máte ve skříních dostatek prostoru, máte opravdu štěstí. V tom případě bundy zavěste na ramínka, svetry, šály a rukavice jednoduše poskládejte. Pro jistotu můžete do skříně pověsit také pytlíček s levandulí, skořicí, hřebíčkem nebo rozmarýnem. Tyto byliny odpuzují moly, navíc vaši skříň i oblečení provoní. Do bot pak dejte kopyta, aby držely tvar a kůže se neponičila. Pokud nemáte doma kopyta, jednoduše vycpěte boty novinami.

Jestli potřebujete ušetřit místo, je vhodné použít vakuové pytle. Nejen, že po odsátí vaše oblečení sníží objem až o třetinu, ale také bude chráněno proti roztočům, molům a vlhkosti. Ve vakuových pytlech ale v žádném případě neuskladňujte péřové ani sportovní bundy. Odsátím vzduchu se mohou vlákna nenávratně poškodit.

Oblečení také můžete uschovat do krabic. V tom případě je do nich vhodné přidat ještě sáček pro pohlcování vlhkosti. Ten koupíte v každé drogerii. Pokud přidáte ještě vonný sáček, oblečení zůstane po celou dobu svěží.

V nejzazším případě můžete zimní oblečení uložit i do sklepa či na půdu. V takovém případě je ideální pořídit si uzavíratelné boxy. Jedině tak zabráníte tomu, aby si na vašem oblíbeném kabátě pochutnali hlodavci. Do uzavíratelných boxů přidejte pohlcovač vlhkosti i vonnou směs. Než zimní oblečení uložíte do sklepa nebo na půdu, ujistěte se, že jste box důkladně uzavřeli.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod