Tipy, jak přežít dlouhou cestu autem bez cigarety

 Ostatní 
17. května 2019 05:49 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
I kuřák může jízdu na dovolenou absolvovat v klidu Shutterstock
Chystáte se na dlouhou cestu autem a jste náruživý kuřák? Pokud se již dopředu děsíte, jak cestování bez cigarety přežijete, poradíme vám, jak se vyhnout největším nástrahám během cesty.

I když se to nezdá, i kuřák může jízdu  na dovolenou absolvovat v klidu. Stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel. 

Domluvte si pravidla předem

Ať už budete cestovat v roli řidiče, nebo spolujezdce, ujasněte si včas pravidla cesty se zbytkem posádky. Ostatní by měli pochopit, že vzdát se po dobu jízdy kouření je pro vás náročné, a proto by vám měli cestu co nejvíce ulehčit. Pokud máte možnost volby, vyberte si, zda chcete cestu absolvovat raději za volantem, nebo jako spolujezdec. Také se předem dohodněte, jak často budete dělat přestávky „na cigaretu“.

Nechte cigarety v kufru

Aby vás cigarety zbytečně nelákaly, nechte je raději v kufru.

Dělejte kuřácké pauzy

Přestávky dělejte v dohodnutých intervalech – pokud vás netlačí čas, klidně si je dopřávejte tak často, jak chcete, zvláště pokud řídíte. Předem si s ostatními stanovte místo, kde uděláte další kuřáckou pauzu. Vyhnete se tak dohadům během jízdy, zbytečným zmatkům a nervozitě.

Vybavte se nikotinovými náplastmi a žvýkačkami

Abstinenčním příznakům se můžete vyhnout pomocí přípravků s obsahem nikotinu. Dobře vám pomůže žvýkačka, silní kuřáci si mohou před cestou nalepit nikotinovou náplast a ještě se vybavit žvýkačkami.

Pokud neřídíte, najděte si činnost, která vás zabaví

Důležité je, aby vás „náhradní“ aktivita bavila. Můžete luštit křížovky, sledovat filmy, hrát slovní hry se spolucestujícími nebo s nimi třeba zpívat.

Zaměstnejte ruce i ústa 

I když kouřit nemůžete, jíst v autě zakázáno není. Vybavte se na cestu pochoutkami, které vám cigaretu na chvíli nahradí.

Začněte odvykat

Dlouhá cesta na dovolenou může být začátkem vašeho odvykání. Když se zbavíte cigarety jednou provždy, už nikdy nebudete výše uvedené rady potřebovat.  

Věděli jste, že kouření za volantem zvyšuje riziko dopravní nehody? Potvrzují to seriózní vědecké výzkumy. Statistiky jsou ještě nemilosrdnější. Kuřáci mají třikrát víc nehod než nekuřáci. (Dále čtěte: Jak snadno přestat kouřit).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008