Zavařování je symbolem prázdnin. V troubě to zvládnete i bez zkušeností

 Ostatní 
21. července 2022 11:12 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Na zavařování si vybírejte podobně velké sklenice Depositphotos
Ať už máte přebytek meruněk, švestek, jahod, nebo se chystáte do kempu a chcete si s sebou vézt sklenice se zavařeným obědem či večeří, nezbyde vám, než se naučit zavařovat. Pokud se ale obáváte klasického zavařování ve vodní lázni a nemáte s ním zkušenosti, zkuste zavařování v troubě, o kterém píše ve své tiskové zprávě MORA.

Léto je v plném proudu a všude kolem nás dozrává mnoho druhů rozličných druhů ovoce či zeleniny. Pokud je úroda trochu vyšší, než jste předpokládali, budete ji muset nějakým způsobem konzervovat, aby neskončila v koši nebo na kompostu. Všechny okurky, papriky, rajčata, cukety, dýně, ale i meruňky, jahody, borůvky či švestky můžete připravit ve sladkém či kyselém nálevu a pohodlně je zavařit na pekáči s vodou v troubě.

Ke klasickému zavařování potřebujete buď velký plechový hrnec, do kterého se vám vejde několik sklenic najednou, nebo elektrický zavařovací hrnec, pro který ale většinu roku nenajdete v kuchyni využití. Máte-li malou kuchyni, je pro vás první i druhá možnost prakticky nemožná nebo minimálně nekomfortní. Zavařování v troubě je proto velmi praktické a nenáročné jak na práci, tak použité vybavení.

Dbejte na čistotu

Pokud se rozhodnete zavařovat jakýmkoliv způsobem, musíte se především zaměřit na to, abyste používali výhradně čisté zavařovací sklenice. Proto se dřív, než se zavařováním začnete, věnujte důkladnému vyčištění samotných sklenic, víček, gumových těsnění, ale i naběraček a dalších pomůcek, které budete při zavařování potřebovat. Nejlépe toho docílíte v myčce na nádobí, která udělá veškerou práci za vás. Raději se ale vyhněte otírání utěrkou, jelikož může obsahovat velké množství bakterií, které při zavařování mohou vše zničit. Ideální je před zavařováním sklenice sterilizovat v troubě. Víčka a ostatní součásti stačí zalít vroucí vodou.

Vybírejte stejnou velikost

U zavařování je důležité, aby se jídlo uvnitř sklenice důkladně a rovnoměrně prohřálo, aby nedošlo k rozvoji nebezpečných bakterií či plísní. Proto vybírejte podobně velké (nebo nejlépe stejné) sklenice, ve kterých se bude uvařené jídlo prohřívat stejně rychle. Litrové sklenice lze v troubě zavařovat po šesti, menší sklenice i po osmi. Rozhodnete-li se zavařovat v troubě, volte raději sklenice se šroubovacími víčky nebo s kovovými jednorázovými víčky. Sklenice s pryžovým těsněním a se skleněnými víčky s pérkem nejsou pro tuto metodu příliš vhodné.

Zavařování v troubě

Odbornice značky MORA Jana Neuszerová radí, abyste pro zavařování v troubě použili nejlépe takovou, která má automatickou funkci, ale pokud takovou nemáte, vystačíte si s horkovzdušným ohřevem s ventilátorem a teplotou kolem 170-180 °C. "Jeden litr horké vody o teplotě zhruba 70 °C nalijte do hlubokého pekáče a vložte do něj šest litrových či osm menších sklenic. Sklenice by se neměly dotýkat mezi sebou, ale ani plechu. Pekáč vložte do trouby na druhou úroveň odspodu a pokud máte automatickou funkci pro zavařování, zavařujte na 180 °C asi půl hodiny."

V případě, že vaše trouba automatickou funkcí nedisponuje, zahřívejte sklenice tak dlouho, dokud se v nich nezačnou vytvářet bublinky a var nebude patrný. Ovoce a zeleninu byste měli zavařovat tři čtvrtě hodiny až hodinu a nechat je následně alespoň půl hodiny dojít ve vypnuté troubě. Maso zavařujte na nižší teplotu, stačí 95 °C, ale času budete potřebovat víc. U masa je to hodina až hodina a čtvrt. Zavařovat lze i houby při 250 °C, a to deset minut. Vždy ale nechte sklenice ještě půl hodiny odpočívat ve vypnuté troubě.

Sklenice nakonec vyndejte a postavte je na čistou utěrku. Nemusíte je dávat dnem vzhůru. Aby se chutě správně rozležely, je lepší nechat zavařené potraviny alespoň čtrnáct dní odpočívat. Především u okurek a další zavařované zeleniny, která potřebuje nasát chuť láku.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: MORA.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum