Přichází podzimní rovnodennost. Naše minulost i budoucnost se v tento čas prolínají, tvrdí astroložka

 Ostatní 
23. září 2022 18:49 / Pavla Krejčí
  0
📷
1 fotografie v galerii
Podzimní rovnodennost přichází 23. září Pixabay
Počasí se poslední dny neustále mění a předznamenává jediné: příchod podzimu. Ten z astrologického hlediska začíná 23. září, v den podzimní rovnodennosti.

Když nastává podzimní rovnodennost, Slunce se nachází na nebeském rovníku, zatímco severní i jižní polokoule jsou vůči němu nakloněny pod stejným úhlem. Jedná se o pomyslné prodloužení zemské rovníkové linie do vesmíru. Rovnodennost nastává přesně tehdy, když střed Slunce prochází touto linií. V tento den je délka dne i noci na všech místech na Zemi stejná. Slunce postupně vychází později a soumrak přichází dříve. To končí zimním slunovratem, po kterém se dny opět začnou prodlužovat. Dva dny po podzimní rovnodennosti se na obloze objeví novoluní. To znamená, že Měsíc bude zcela zakrytý stíny.

Datum rovnodennosti se mění

Podzimní rovnodennost však nemá pevně stanovené datum. V roce 2022 nastává v pátek 23. září. Toto datum označuje začátek podzimu na severní polokouli a jaro na jižní polokouli. 

Původ slova a rovnodennost

Anglický termín „equinox“ pochází z latinských slov aequus, což znamená „rovný“ a „nox", což vyjadřuje „noc“. Při rovnodennosti jsou den a noc zhruba stejně dlouhé. 

Podzimní rovnodennost označuje okamžik ticha, než Země změní směr. Je to posvátný den, který se rovnoměrně skládá ze světla a tmy. Umožňuje, aby se naše minulost a budoucnost spojily s přítomností, tvrdí astroložka Jordane Maree.

Stejně jako Země jsme i my v neustálém pohybu. Transformujeme se, pohybujeme se, vyjadřujeme se a přijímáme to, co k nám přichází. Když se Země dostává do rovnováhy světla a tmy, tedy dne a noci, znamená to, že bychom měli nalézt rovnováhu i v nás samých.

Podzim představuje čas uvolnění. Je o hledání nových cest a směrů. Podle astroložky Jordane Maree je rovnodennost příležitostí přenést naši minulost a budoucnost do přítomného okamžiku. Pouze v tento den můžeme propojit to, kdo jsme byli, abychom uctili části v nás, kterými jsme byli, a naučili se je milovat.

Starověké podzimní tradice 

Podzimní rovnodennost je dnem oslav v mnohých kulturách již od pradávna. Lidé sledovali postup Země kolem Slunce. Stavěli různé kamenné oltáře a monumenty. Na Machu Picchu, v Peru, stojí starověký kamenný monument zvaný Intihuatana, což znamená „Sluneční sloupek“. Slouží jako sluneční hodiny k označení dat rovnodennosti a slunovratů. V Mexiku Mayové postavili obří pyramidu zvanou Chichen Itzá. Během rovnodennosti se díky působení světla zdá, jako by se po schodech pyramidy plazil had. V Anglii byl pro změnu postaven Stonehenge, který byl vytvořen s ohledem na rovnodennosti a slunovraty.

Autorský článek, další zdroje: yogajournal.cominverse.com

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?