Vykašlete se na diety a zkuste raději přerušovaný půst. Výhodou je, že můžete jíst v podstatě cokoliv

 Krása 
06. září 2022 07:30 / Patricie Chládková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Výhodou přerušovaného půstu je rozhodně to, že můžete jíst v podstatě cokoliv Pixabay
Není snad měsíce, kdy by se nevyrojily nové trendy v hubnutí, stravování a s tím spojené dietní rady. V posledních pár týdnech pak nejvíce rezonuje termín přerušovaný půst, na který vsází jak Jennifer Aniston, tak i Elon Musk, který se netají tím, že pomocí přerušovaného půstu se mu podařilo shodit deset kilogramů za měsíc. A to už zní moc slibně.

Pokud stejně jako já máte problém s dodržováním striktních pravidel stravování v průběhu držení jakékoliv diety, možná se pro nás blízká na lepší časy při stravování pomocí přerušovaného půstu. Při přerušovaném půstu nemusíte hlídat nebo počítat kalorie, a dokonce se nemusíte v jídelníčku nějak výrazně omezovat. Jaká jsou tedy pravidla půstu? 

Přerušovaným stravováním k vysněné postavě

Nevím jak u vás, ale mým největším problémem při držení jakékoliv diety byla zakázaná konzumace vybraných potravin. Představte si, že jste právě na svatbě, kde se podávají všelijaké lahůdky, které nejsou běžnou součástí vašeho jídelníčku, a vy tak máte jedinečnou šanci pokrm vyzkoušet. Ale ejhle, zrovna jste na dietě, která vám přímo zakazuje do sebe nasoukat cokoliv s vyšším než nízkým obsahem kalorií. A teď si představte, že byste se stravovala pomocí principu přerušovaného půstu, kdy můžete jíst cokoliv jen z ohledem na denní dobu.

Určitě už jste slyšela o jedincích, kteří kvůli úbytku váhy raději přestali na nějakou dobu jíst úplně – rozhodli se pro celkový půst. Celkový půst je skvělou volbou, snažíte-li se očistit organismus, a doporučuje se držet očistný půst jen v průběhu pár dní, ne však déle než dva dny. Pokud se postíte o dost déle, čekejte, že se vám vaše tělo za tenhle experiment pěkně pomstí. Tím, že tělu odepřete potravu, dostanete ho do takového stresu, že až se rozhodnete zase normálně stravovat, začne si preventivně vytvářet zásoby tuku, aby bylo na příští kolo extrémního hladovění připravené. Vás tak čeká nepříjemný jojo efekt.

Jak tedy na půst bez jojo efektu? Řešením je už zmíněný přerušovaný půst, kde právě termín přerušovaný hraje hlavní roli. Z počátku toto stravování bude vyvíjet obrovský tlak na vaši vůli, ale po pár dnech si na plánované hladovění zvyknete a odměnou vám bude úbytek tukových zásob.

Principy půstu

V základu je potřeba si den rozdělit na dvě části, na tu, ve které jíte, a na druhou, kdy cíleně hladovíte. Pro ženy se doporučuje dodržovat rozdělení na 14/10, kdy v průběhu 14 hodin nic nekonzumujete a ve zbylých 10 hodinách jíte normálně. Avšak poměr si můžete upravit tak, jak to vyhovuje vám a můžete se dostat i k poměru 18/6. Cílem je se v hodinách, kdy se stravujete, nepřejídat. To možná bude pro některé jedince ze začátku trochu obtížné, ale nezoufejte, postupně se k tomu probojujete. A co pro vás možná bude pozitivní zprávou, hodiny, ve kterých se postíte, si můžete přetrpět spánkem.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Intermittent Fasting Diet (@myfasting.diet)

Důležité je během půstu nedostat tělo do stresu neúměrným prodlužováním hodin, během nichž nejíte. To by celé přerušované stravování bylo k ničemu. Pokud se rozhodnete s tímto stylem stravování začít, doporučujeme na to jít pomalu a postupně zkoušet, jak dlouho vydržíte nejíst, abyste neomdlévali od hladu, to rozhodně není cílem a není to ta správná cesta. 

Závěrem je potřeba zmínit, že tato metoda hubnutí není vhodná pro každého a je potřeba si ji nejprve vyzkoušet. Nedělejte nic na sílu jen proto, že u někoho jiného přerušovaný půst funguje. Zároveň si hodiny půstu a hodiny stravování rozvrhněte tak, jak je vám příjemné jíst. Tedy pokud víte, že máte problém do sebe něco dostat ráno, zvolte si ranní hodiny pro postění se a naopak večerní hodiny pro hodování.

Autorský článek, další zdroje: Instagram

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?