Víte, jak vzájemné tulení se ovlivňuje váš organismus?

 Vztahy 
01. listopadu 2018 15:44 / Monika Thomsonová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Při tulení se vyplavuje hormon oxytocin, známý také jako hormon lásky  Shutterstock
Láska je opravdu krásná věc. Pokud se dva lidé milují, většinou nemají problém projevovat svou lásku a náklonnost jeden vůči druhému i na veřejnosti, v podobě polibků, případně objetí.

Existuje však něco, co si většinou páry nechávají za zavřené dveře svého domova. Vzájemné tulení se. Tento fyzický projev lásky by měl být všem párům naordinován povinně, protože věda potvrdila, že tulení partnerů na nás působé velmi blahodárně. A jak na nás tulení tedy působí?

Posílí vztah i srdce

Což je docela logické, když mluvíme o tulení se dvou zamilovaných. Při tulení se totiž vyplavuje hormon oxytocin, známý také jako hormon lásky a ten je velmi důležitý při sbližování se s partnerem. Oxytocin však neposiluje jen vztah, ale i srdce. Tento hormon v podstatě dokáže bojovat se všemi nástrahami, jako jsou srdeční onemocnění, chronické záněty i vysoký krevní tlak.

Tulení se proti bolesti

Pokud hledáte něco na bolest, tulení se s vaším partnerem může být to pravé ořechové. Jak je to možné? Ukázalo se, že lidé, které trápí chronická a opakovaná bolest, mívají velmi nízké hladiny oxytocinu. Studie ukázaly, že se zvýšenou hladinou tohoto hormonu se snižovala chronická bolest zad nebo jiná bolest. Víte, že bolesti vás může zbavit i sex? Tomuto tématu jsme se věnovali zde.

Posílená imunita 

Imunita pokulhává zejména v tomto ročním období. Jelikož nás čeká i dlouhá zima a čekárny lékařů bývají nabité pacienty, je dobré se na to připravit. Co tak zkusit choroby zničit pomocí tulení se? Dalo by se říci, že za choroby jsou odpovědné naše útroby, protože až 75 procent imunitního systému se soustřeďuje právě ve střevech. Čím zdravější máte trávicí systém, tím lepší je vaše imunita. Když stoupne hladina oxytocinu, cítíte "motýlky" v břiše a přesně to je signál pro mozek, aby udržel imunitu v rovnováze. Víte, jaká je pravda o syndromu zlomeného srdce? Mrkněte do našeho dalšího článku.

Lepší spánek

Lidské tělo je opravdu zvláštní a proto byste měli zavést povinných několik minut tulení se i před spánkem. Stačí 10 minut a vaše tělo oxytocin zrelaxuje natolik, že budete mít mnohem kvalitnější spánek. Tulení se před spaním může dokonce posloužit lépe, než jakýkoli lék na spaní. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008