Jak zvýšit sexuální touhu u žen a u mužů

 Vztahy 
12. listopadu 2018 19:20 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Některé dvojice si dokáží udržet vášnivost po dlouhá léta Pixabay
Partnerské soužití s sebou nese celou řadu problémů. Různý vztah k sexu je pak problémem častým a podstatným. Dá se něco dělat nebo je člověk jen nucen přijmout situaci? Máme důležité informace.

Nejprve je dobré si uvědomit, že jak ženy, tak i muži mají několik důvodů, které vedou k odmítání sexu. Část důvodů souvisí s kvalitou vztahu. Pokud se vztah hroutí, vrší se problémy, asi nelze očekávat ani kvalitní sexuální život. Druhým okruhem jsou pak důvody zaviněné nějakými fyzickými problémy. Jde o důvody ovlivnitelné, ale ne vždy se snažíme je ovlivnit správně.

Vztah

Dva lidé, kteří spolu žijí v dlouhodobém vztahu, jsou vystaveni v oblasti sexu mnohým nesnázím. Ale právě i jejich vztah může po létech zevšednět a přestane být stimulačním prvkem k sexuálním radovánkám. Řeší se místo toho problémy s dětmi, problémy s rodinným rozpočtem. Do vztahu mohou vstoupit různé zájmy partnerů a někdy dokonce i nevěra. To všechno dále komplikuje sexuální život a přidávají se i hádky, které se týkají právě sexu. Dvojice vstupuje do začarovaného kruhu, kdy každý argumentuje jen ze svého hlediska a řešení není na dohled.

Někteří psychologové tvrdí, že za ochladnutím sexuálního života u dlouhodobých partnerů může právě i to, jak moc se sobě za léta spolužití přizpůsobili. Už ve vztahu není tajemné poznávání neznámého, ale jde spíš o sourozeneckou blízkost. Se sourozencem se ale nespí. Jiní psychologové tyto teorie sice odmítají, ale i oni připouštějí, že zevšednění je určitě problém, který není jednoduché řešit.

Řešení

Udržujte komunikaci a snažte se najít řešení, které by bylo dobré pro obě strany. Přemýšlejte, jak zlepšit váš vztah. Dobré snahy konané jen jedním z partnerů obvykle vyjdou naprázdno, protože ten druhý jim nejde naproti a vnímá je třeba i jako nějaké nevhodné pokusy o manipulaci. Pokud se podaří najít řešení problémů, které vás trápí, může se posunout k lepšímu i problém se sexem. Neřešte proto na prvním místě sexuální život, ale všechno ostatní. Zkuste odjet na společný víkend, udělejte si na sebe víc času, zajděte do dobré restaurace. Jestliže se vám nepodaří najít dohodu ve dvou, nebojte se vyhledat odborníka. Moderovaná diskuse často pomůže.

Fyzické problémy

K fyzickým důvodům, které ničí naši sexuální touhu, patří určitě užívání různých léků. Zejména léky proti depresím, ale také léky na vysoký tlak mají tyto vedlejší účinky. Do hry vstupuje také hladina hormonů. Ta s věkem klesá, ale někdy souvisí hladina hormonů i s kvalitou života, s obezitou, s cukrovkou, s tím, v jakém se pohybujeme kolektivu. Některé studie uvádějí, že ženy, které pracují v mužském kolektivu, mají větší hladinu testosteronu.

A právě tento mužský pohlavní hormon může u žen pozitivně ovlivnit libido. Oběma pohlavím pomáhá, když více sportují. Intimní partie se totiž prokrvují a nehrozí fyzická nefunkčnost. Prokrvení genitálií lze zlepšit i pomocí bylinek, jako je třeba gingko. Léky na zlepšení erekce u mužů jsou sice také řešením, ale rizika jejich užívání jsou příliš vysoká.

Psychosomatika

Nejčastěji se vztahové a fyzické problémy kříží. Muž, který vnímá nezájem ženy, mívá problémy s erekcí, což vyvolá další nezájem ženy a strach před selháním u muže. Žena, která si snahy svého partnera o sex vyloží jako zájem jen o pohlavní styk, začne odmítat sex, který je ale pro udržování zdravého vztahu velmi důležitý a sama se tak připravuje o možnost prožívat i vztahové štěstí a svého partnera tlačí k tomu, aby hledal štěstí někde jinde.

Doporučení

Řešte problémy společně. Nevyhýbejte se sexu. Neklaďte si zbytečné a vyděračské podmínky. O fyzických problémech, nemocech a jiných trápeních mluvte a přizpůsobte sex potřebám toho, kdo nějaké problémy má. Jestliže si s potížemi nevíte rady, vyhledejte odborníka. Buď partnerského psychologa nebo sexuologa. O dalších důvodech problémů v oblasti sexu jsme psali už dříve v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod